Managed hosting door True

HP houdt met EDS aansluiting bij IBM

 

HP loopt door de overname van EDS in op concurrent IBM. Het is echter de vraag of de overname leidt tot nieuwe omzetstromen door de grote overlap tussen beide bedrijven. In Nederland staat HP voorlopig derde op de ranglijst van grootste dienstverleners. IDC-analist Peter Vermeulen buigt zich over de overname.

Wat is de voornaamste reden van HP om EDS voor 13,9 miljard dollar over te nemen?
De overname van EDS is een stap waarmee HP zeker stelt dat het de concurrentie met IBM aankan. Als het gaat om beheer van infrastructuur is HP completer. EDS is een goede aanvulling, het heeft veel kennis van mainframe-omgevingen, één van de punten waarop HP duidelijk achter lag ten opzichte van IBM. Maar het is de vraag of de overname leidt tot nieuwe omzetstromen en of de nieuwe combinatie meer oplevert dan in de situatie waarbij de bedrijven apart voortbestaan. IBM staat sterker aan de business-kant, bijvoorbeeld op het gebied van applicatiebeheer, outsourcing , bpo (business process outsourcing) en consultancy. EDS en HP hebben nog altijd te weinig ingangen bij ict-beslissers. Wat dat betreft haalt HP met EDS weinig nieuwe kennis in huis en overlappen sommige diensten elkaar.

HP brengt EDS onder in een apart bedrijfsonderdeel genaamd ‘EDS an HP company', is dat verstandig?
Na de problemen rond de overname van Compaq in 2001 is HP voorzichtiger geworden met het te snel integreren van een nieuw bedrijf. Door de diensten in een aparte tak onder te brengen en de naam en het bestuur van EDS aan te houden wordt de organisatie geleidelijk gecombineerd. Er wordt geleidelijk gekeken waar synergie kan worden behaald. Zo wordt tegengegaan dat belangrijke specialisten vertrekken naar een ander bedrijf door problemen met de nieuwe bedrijfscultuur. Het is verstandig dat EDS een hoge mate van zelfstandigheid krijgt.

Wat zijn de gevolgen van deze overname voor andere bedrijven?
Andere grote partijen komen onder druk te staan van aandeelhouders. Ze moeten een keuze maken. Waar sta je als leverancier? Bedrijven zoals Sun, EMC, en Dell moeten zich afvragen of ze de steeds groter wordende concurrenten kunnen bijbenen of dat ze ook moeten groeien door overnames. Kleine bedrijven moeten zich specialiseren om te kunnen blijven concurreren met de grote dienstverleners.

HP kondigde in 2005 aan in drie jaar tijd uit te zullen groeien tot een van de grootste ict-dienstverleners van Nederland. Lukt dat?
De ambitie is er, maar HP is nog niet de allersterkste dienstverlener die het wil zijn. De dienstverlening van HP is vooral productgerelateerd. Het gaat om onderhoudsdiensten en support van eigen producten en andere leveranciers. Het bedrijf heeft een technische focus. Het richt zich vooral op infrastructuur. Daar is niks mis mee, maar op het gebied van professionele diensten zoals outsourcing, en systeemintegratie is het nog niet de sterke speler die het wil zijn. Met de overname van EDS is HP qua omzet in Nederland na Atos Origin en Getronics de grootste dienstverlener. Bovendien wil Getronics flink wat bedrijfsonderdelen afstoten, dus het kan best zijn dat HP daardoor op de tweede plaats terechtkomt.

De cijfers
EDS heeft 140.000 medewerkers in dienst en behaalt een omzet van 22 miljard dollar.
HP heeft 172.000 medewerkers in dienst die goed zijn voor een omzet van 105 miljard dollar.
Alle dienstverlening, dus ook die van HP, wordt ondergebracht in het bedrijfsonderdeel ‘EDS an HP company'. Het gaat om ongeveer 210.000 dienstverleners die 38 miljard dollar omzet genereren.

IBM boekte over 2007 een omzet van 90,8 miljard dollar en heeft ongeveer 356.000 medewerkers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2568683). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.