Managed hosting door True

Nederland-ICT: voorzichtig herstel

 

De bestedingen in de Nederlandse ict-sector zullen dit jaar met 4,26 procent groeien. Dit zegt brancheorganisatie Nederland~ICT, die tevens spreekt van “voorzichtig herstel”. De werkloosheid onder ict-ers groeide vorig jaar, maar zal dit jaar afnemen, verwacht Nederland~ICT.

Er werd vorig jaar voor 27,16 miljard euro omgezet op de Nederlandse ict-markt. Daarmee is de gehele sector goed voor een aandeel van 6 procent in het bruto binnenlands product.

Het was met name de telecom-sector die de gemiddelde groei binnen de ict-sector vorig jaar een impuls gaf, met een toename van 3,8 procent tot 15,1 miljard euro. De groei binnen producten en diensten voor it was vorig jaar met 0,1 procent gering. Daar staat tegenover dat het segment it in 2002 nog tegen een daling aankeek van 5 procent. “Na twee moeilijke jaren lijkt de it-markt zich in 2003 weer enigszins te herstellen,” concludeert Nederland~ICT dan ook.

Stevige klappen vielen er op de zakelijke markt voor it-dienstverleners, waar de omzet met 11,4 procent daalde. Met name hierdoor was er binnen het zakelijke segment van de it-markt een daling van 4 procent in omzet. De consumentenmarkt groeide juist met 2 procent, maar op de zakelijke markt wordt met 2,08 miljard euro viermaal zoveel omgezet.

In de totale Nederlandse ict-sector werkten eind vorig jaar 240 duizend mensen. Het aantal openstaande vacatures nam toe van 1300 tot 1800. “De banengroei nam daarentegen in 2003 nog meer af dan in 2002. Omdat er tevens studenten van de informatica opleidingen komen, groeide het aantal ict-ers dat geen baan kan vinden in 2003 fors,” aldus Nederland~ICT. Eind vorig jaar waren er 4400 werkloze ict-ers, tegenover 2800 eind 2002.

“Als de verwachte groei van ruim 4 procent inderdaad wordt gerealiseerd, zal het overschot aan hoogopgeleide ict-ers snel afnemen,” aldus Nederland~ICT. Het rekent daarom dit jaar op een afname van het aantal werkloze ict-ers tot 450.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/256279). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.