Managed hosting door True

CommunityOne brengt OpenSolaris

 

Sun Microsystems' CommunityOne-dag - een event voor de verschillende open source communities rond Sun-activiteiten - op de vooravond van JavaOne, bracht de beschikbaarheid van de eerste versie van OpenSolaris.

Sinds de aankondiging dat Sun zijn Solaris besturingssysteem 'open source' zou maken, werd door een rits groepen gewerkt aan een eerste implementatie, die tevens ook een aantal bijkomende faciliteiten zou bieden. Op CommunityOne in San Francisco werd van het OpenSolaris besturingssysteem de eerste "full support release" voorgesteld, zoals Rich Green, executive vice-president software bij Sun Microsystems, het stelde.

Geen vervanging
Green stelde uitdrukkelijk dat OpenSolaris niet het huidige Solaris10 gaat vervangen, maar veeleer op een ander publiek (dat een snellere releasecyclus nodig heeft) mikt. Solaris10 is bestemd voor bedrijven met een vraag naar een stabiel systeem waarvan de faciliteiten over langere perioden gelijk blijven. Op de vraag of beide versies 'enterprise grade' zijn, antwoordde Green dat allebei in staat zijn complexe bedrijfstoepassingen ondersteunen, maar dat ze gebruikersgroepen met verschillende behoeften aanspreken. "Het is gewoon een kwestie van andere prioriteiten."

Wat niet wegneemt dat nieuwe mogelijkheden uit OpenSolaris, zoals rond het geavanceerd ZFS filesysteem, ook in Solaris10 zullen worden geïntegreerd. Daarbij kan worden gedacht aan ZFS Boot (zodat Solaris vanuit ZFS als root filesysteem kan worden geboot). Op CommunityOne werd ook uiterst grafisch gedemonstreerd hoe ZFS falende harde schijven opvangt (falend, zoals 'bewerkt met voorhamer en drilboor'...).

Voorts wordt OpenSolaris als besturingssysteem aangeboden in het kader van Amazon's Elastic Compute Cloud (EC2). Ook de Glassfish applicatieserver is in die omgeving beschikbaar, terwijl voor MySQL in EC2 production support is voorzien (als onderdeel van MySQL Enterprise subscription).

MySQL blijft open
Op CommunityOne bevestigde Marten Mickos, voorheen ceo van MySQL en nu aan het hoofd van Sun's database-activiteit, nogmaals uitdrukkelijk dat de MySQL steeds een open en 'free' product zal blijven wat betreft het kernproduct. Het bestaande businessmodel dat bijkomende faciliteiten voorziet voor betalende klanten - in eerste instantie faciliteiten voor bedrijven - blijft gewoon doorgaan.

Deze tweede CommunityOne dag maakte voor het eerst dankbaar gebruik van de voorzieningen voor JavaOne en vormt dan ook een duidelijk een aanzet tot een volwaardig event waar de verschillende communities rond Suns producten aan bod kunnen komen. CommunityOne heeft zo ook de voorloper van het event - de NetBeans dag - opgeslokt, met nu gewoon een afzonderlijke track voor Suns open source IDE. Niet alleen werd de algemene beschikbaarheid van NetBeans v6.1 aangekondigd, maar ook Early Access voor PHP in deze IDE.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2544013). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.