Managed hosting door True

'Geld lokt hardwarebouwer naar open source'

 

Dat stelde Dirk Hohndel, chief technologist voor open source bij Intel, op een open source conferentie in Australië.

"Het is moeilijk in cijfers te gieten hoeveel geld hardwareverkopers verliezen die zich niet willen informeren over open source", aldus Hohndel. "Maar ze kunnen de miljarden die verdiend worden met hardware die ontworpen is voor open source niet negeren."

Hohndel merkt nochtans erg veel voorzichtigheid bij hardwareproducenten om zich op open source te storten. Volgens Intel-topman zou er een ommekeer kunnen volgen als het marktaandeel van Linux stevig kan worden opgetrokken. Op de servermarkt zit het Linux-aandeel, tussen de 25 en 28 procent - vrij goed en ongeveer de helft van de top-500 van snelste supercomputers zou op Linux draaien. Doch de Linux-penetratie bij pc's zou op zowat 0,8 procent liggen.

Dat cijfer zou misschien wel kunnen veranderen dankzij de Linux-uitvoering van de Asus Eee, meent Hohndel. Dat is een ultracompacte laptop die vooral furore maakt in Taiwan, maar sinds eind vorig jaar ook in Europa te verkrijgen is. "Maar als de verkoop van de Eee pc in 2008 de naar verwachting 3,5 miljoen stuks haalt, dan nog verdubbelt het Linux-aandeel bij pc's slechts." Essentieel voor de beslissingen van bedrijven is volgens Hohndel de stem van de consument. Als die luid en duidelijk kan aangeven dat hij geen Windows op z'n pc wilt, zullen hardwareproducenten zich gemakkelijker tot open source richten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2339239). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.