Managed hosting door True

Nokia wijst smartphone-platform Google af

 

Het smartphone-platform Android van zoekmachine Google heeft veel ophef veroorzaakt in de mobiele telefoonmarkt. De onder vuur liggende marktleider Nokia reageert nu echter schamper op Android.

Ceo Olli-Pekka Kallasvuo van Nokia laat zich laatdunkend uit over het besturingssysteem van Google voor mobiele telefoons. "We hebben slechts één aankondiging gezien. Dat hadden wij zelf een tijd geleden al kunnen doen." De topman stelt dat het Finse bedrijf al heel lang dergelijke technologie in huis heeft. Hij zegt dan ook dat zowel Google's smartphone-platform Android als de Open Handset Alliance daaromheen niet veel voorstellen.

Defensief

Critici zien dit als een defensieve reactie; Android en de alliantie zouden juist een bedreiging vormen voor Nokia's investeringen op het Symbian-besturingssysteem. Laatstgenoemde is ooit opgezet als een industriebreed en onafhankelijk platform voor mobiele telefoons.

In de loop der tijd is er van de Symbian-samenwerking echter niet meer over dan een versplinterd initiatief. Daarbij is Nokia nu de hoofdpartij achter Symbian. Daarnaast kiezen veel hardwareleveranciers, waaronder naast Palm ook Nokia, toch meer voor Linux.

iPhone

Nokia-ceo Kallavuo zegt Apple met diens iPhone wel als een serieuze nieuwe speler te beschouwen. Het initiatief van Google zou dat wel kunnen worden, maar dan wil de topman eerst meer details en concrete zaken van Android en de Open Handset Alliance zien. De alliantie omvat Nokia-concurrenten als Motorola, Samsung, LG Electronics en HTC.

Nokia brengt komend jaar een nieuwe versie uit van het relatief oude Symbian 60. De update biedt onder meer touch-besturing, zoals Apple's iPhone, waar Nokia naar eigen zeggen al aan werkte vóór de komst van de iPhone. Daarnaast zou er ook sprake zijn van voelbare (haptische) feedback.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2254017). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.