Managed hosting door True

Sun presenteert virtualisatieplatform

 

Jonathan Schwartz, de ceo van Sun, maakte op de Oracle Open World-conferentie bekend dat Sun in december een open source virtualisatie- en beheerplatform uitbrengt onder de naam xVM.

Sun-CEO Jonathan Schwartz kondigde woensdag op de Oracle Open World-conferentie in San Francisco aan dat Sun in december een open source virtualisatie- en beheerplatform uitbrengt onder de naam xVM.

Sun xVM Ops Center en Sun xVM Server zullen de eerste producten zijn van een familie van xVM-producten. xVM Ops Center is een beheersconsole waarmee gebruikers zowel de virtuele als fysieke componenten van hun it-omgeving kunnen beheren. xVM Server is een hypervisor voor Linux, Solaris en Windows. Een hypervisor is een virtualisatieplatform dat het mogelijk maakt om tegelijkertijd meer dan één besturingssysteem te draaien op één gastcomputer.

Sun brengt xVM uit onder de open source GPLv3-licentie en heeft een website voor ontwikkelaars opgezet onder www.openxvm.org. xVM is gebaseerd op de open source hypervisor Xen, net zoals Red Hat en Oracle VM dat zijn. Oracle VM werd twee dagen geleden gelanceerd.

De strijd aangaan

Volgens Schwarz kan xVM de strijd met concurrende virtualisatiepakketten goed aan: "Ten eerste is er een business-voordeel: we geven Sun xVM gratis weg. Iemand die overweegt om een aankoop van vijfduizend dollar te doen, kan daarmee stoppen, want dat hoeft niet. Hij kan gewoon een nieuwe server van dat geld kopen. Daarnaast zijn er technologische voordelen. Ten eerste bieden we bestandssysteem- en opslagvirtualisatie via Sun's VFS (virtual file system). Ten tweede hebben we een robuuste netwerkvirtualisatietechnologie die Crossbow heet, waarmee je fysieke poorten kunt virtualiseren in logische poorten. Deze technologie bewerkstelligt onder andere dat één poort niet langer toebehoort aan één ip-adres of applicatie. Verder hebben we de Wall Street Journal innovatie-award gewonnen met Dtrace. Dat is een diagnostische tool waarmee je kunt kijken naar een productieomgeving en die kunt optimaliseren voor extreme performance."

"Misschien wel het belangrijkste technologische voordeel dat Sun biedt is VMA, dat staat voor Vault Management Architecture. VMA is een policy-engine voor je data center waarmee je policies kunt schrijven voor het beheer van allerlei situaties zoals bijvoorbeeld een applicatie die crasht of Apache die eruit vliegt. Met VMA kun je optimalisatie-policies schrijven voor beschikbaarheid, uitval en zelfs voor energieverbruik."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2218829). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.