Managed hosting door True

Nieuwe quadcore serverchip voor AMD

 

Chipleverancier AMD heeft zijn nieuwe processor gepresenteerd. Het is de eerste quadcore chip van de hand van AMD, noodzakelijk om de strijd met eeuwig concurrent Intel aan te binden.

Maandag 10 september 2007 zal de boeken in gaan als de datum waarop AMD zijn quadcore processor presenteerde. De server chip, die in eerste instantie de codenaam Barcelona meekreeg maar nu de al bestaande productnaam Opteron is gedoopt, is de eerste echte processor die is opgebouwd uit vier kernen.

De quadcores die Intel vorige week onthulde, zijn namelijk eigenlijk twee dualcore-processoren gekoppeld in één silicium-omhulsel. Analisten zijn het niet eens of dit de performance ten goede komt of niet. Feit is dat Intel zijn variant van quadcore eerder op de markt had dan AMD, wat resulteerde in een fors verlies van marktaandeel voor AMD. AMD hoopt door de introductie van Opteron nu een deel van die markt terug te nemen.

Tot 2003 was AMD geen speler in de markt van serverprocessoren. In dat jaar lanceerde het bedrijf zijn eerste Opteronchip. Omdat deze processor relatief energiezuinig is, groeide de vraag ernaar gestaag. Hierdoor kon AMD vorig jaar beweren zo'n kwart van de wereldmarkt in handen te hebben. Vanaf 2006 sloeg Intel echter terug met een uitbreiding op zijn processor-portfolio (waaronder de quadcore), wat resulteerde in een dalend marktaandeel voor AMD tot maar 13 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2125327). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.