Managed hosting door True

'Ontwikkeling open source software is positief'

 

Uit onderzoek van ons collegablad Computable blijkt dat leden uit het Computable Panel overwegend positief zijn over de ontwikkeling van open source software. De vragenronde was naar aanleiding van het rapport 'Trends in open source'.

In het onlangs verschenen onderzoeksrapport 'Trends in open source' van AME Research over de invoering van open source software binnen Nederlandse bedrijven en de overheid, voorspellen onderzoekers dat de opensource-industrie over een jaar 18.000 banen zal opleveren. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat in 2006 in die industrie werkte.

Computable vroeg de panelleden hoe zij de toekomst van open source zien.
Gerard Wassink, ict-consultant in een eigen bv verbaast zich dat veel bedrijven ‘koudwatervrees' hebben om open source te gebruiken: ‘De software wordt door een gemeenschap van toegewijde liefhebbers gemaakt en niet door loonslaven, daardoor is de kwaliteit hoger dan die van commerciële rommel die bijvoorbeeld Bill met de bril aanbiedt." Frank van Valkenburg, momenteel infrastructuurarchitect bij ABN, ziet open source steeds meer toegepast worden in het bedrijfsleven, vooral bij kleine ict-bedrijven. "Wat betreft Linux kun je zeker spreken van een doorbraak, ook grote organisaties passen inmiddels Linux toe voor horizontaal schaalbare applicaties."

Martien Bierman, projectmanager bij Topicus, ziet open source als een gestaag groeiende factor in de softwaremarkt."Wij gebruiken verschillende open source componenten (onder andere NHibernate) en zowel de software als de organisatie erachter zijn zeer professioneel." Patrick Koning, docent aan de ict-academie van het Koning Willem I College in Den-Bosch: "Wij leren toekomstige ict'ers zowel met commerciële software als open source (zoals Ubuntu, Linux, Apache, PHP en MySQL) te werken. Ik denk dat open source in een aantal gebieden diep doorgedrongen is. (...) Op de desktop is nog een slag te slaan."

Nadelen

Toch kleven er volgens panelleden ook nadelen aan open source. Edwin Weijdema, consultant bij Centric: "Bedrijven zijn voorzichtig met open source software omdat ze bij problemen geen juridische gronden voor aansprakelijkheid hebben. Die vrijblijvendheid is voor veel bedrijven een drempel."

Erik Hendrikx, ict-consultant voor Young/Wood, denkt dat open source software in de financiële wereld geen grote toekomst tegemoet gaat. "Bedrijfskritische applicaties die gebruikt worden in de financiële wereld zijn veelal nog in het oude, vertrouwde Cobol geschreven. (...) Het ontwikkelen en exploiteren van deze niche software kost veel geld'; softwareleveranciers zullen niet snel geneigd zijn de broncode van deze software vrij te geven."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2122202). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Ik vind de nadelen hier een beetje triest geplaatst! Juridische aansprakelijkheid bij problemen? Ja sorry hoor maar vandaag de dag zullen bedrijven en zeker het midden en klein bedrijf die eigenlijk het meest gedupeerd zijn bij gesloten commerciele source echt geen process gaan aanspannen tegen Microsoft, McAfee, Symantec of noem maar op wegens een probleem in hun software. Patches komen bij voorgenoemde bedrijven altijd heel erg laat en daar betaal je ook nog bergen voor. In de open source-community zijn deze patches er over het algemeen veel sneller. Daarbij, omdat je de beschikking hebt over de source kun je het eventueel ook zelf oplossen en dan natuurlijk online plaatsen voor de rest van de gebruikers van de betreffende software. Dus juridische aansprakelijkheid, wat een flauw excuus om geen open source te gaan gebruiken bah, bah!

Over punt twee wat als nadeel wordt afgeschilderd kan ik maar n ding zeggen. Als je denkt dat er geen goede financiepakketten bestaan in open source, heb je het mis. Bekijk SQL-Ledger maar eens. Daar kunnen de meeste commercie versies een puntje aan zuigen. En ja ook de source wordt erbij geleverd!

Dus als je kunt overstappen naar open source of als je aan het oriteren bent naar een bepaalde oplossing is het ten zeerste aan te raden om in de open source-hoek te kijken, in negen van de tien gevallen zul je kiezen voor de open source-oplossing, wedden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.