Managed hosting door True

'Capgemini is geen Frans bedrijf meer'

 

Dienstverlener Capgemini heeft grootse groeiplannen in het offshore-land India. Maar het valt niet mee om veel en goed personeel te werven in een zich stormachtig ontwikkelende arbeidsmarkt.

Groeien, groeien en nog eens groeien. Dat is het devies voor Capgemini in India. De van oorsprong Franse ict-dienstverlener is sinds 1997 actief in dit offshore-land bij uitstek. Met de overname van dienstverlener Kanbay in februari van dit jaar steeg het aantal werknemers in India naar zo'n dertienduizend. Maar dat is bij lange na niet voldoende, want het uitbesteden van werk zal stormachtig blijven groeien, verwacht het bedrijf. In 2010 moeten er daarom zo'n veertigduizend werknemers actief zijn voor Capgemini in India.
De groei zal in zijn geheel moeten voortkomen uit het werven van nieuw personeel, vertelt Pierre-Yves Cros. De Fransman, verantwoordelijk voor de wereldwijde strategie van Capgemini, verwacht nog wel een aantal overnames de komende jaren, maar daar is het getal van veertigduizend werknemers in India in 2010 niet op gebaseerd. "Het wemelt in India van de middelgrote bedrijven die graag overgenomen willen worden door een groot bedrijf als het onze. In veel gevallen is een overname voor die bedrijven zelfs noodzakelijk om te overleven maar daar is onze groeistrategie niet op gebaseerd. Wij gaan vooral zelf mensen aannemen", aldus Cros.

Salarisstijging
De verantwoordelijkheid voor de groei met maar liefst 27.000 mensen binnen drie jaar ligt in handen van Baru S. Rao, de chief executive officer in India. Hij wijst er trots op dat India volgend jaar Frankrijk zal passeren als land met de meeste werknemers: "Capgemini is geen Frans bedrijf meer."
Toch zal het niet eenvoudig worden om zoveel mensen te werven. De arbeidsmarkt in India is weliswaar gigantisch en jaarlijks komen er honderdduizenden afgestudeerde ict'ers van de universiteiten en hogescholen, maar Capgemini is niet het enige bedrijf dat actief is in deze groeimarkt. Net als in Nederland wordt er stevig geknokt tussen bedrijven om de beste mensen. Dat drijft ook de beloning op. Het afgelopen jaar stegen de salarissen met zo'n zestien procent en de verwachting is dat die stijging doorzet.
Professor Amarnath van het gerenommeerde Indian Institute of Technology in Mumbai vertelt meer trots dan jaloers dat ict-talent tegenwoordig ook in India goed betaald krijgt: "Het startsalaris van getalenteerde afgestudeerde ict'ers aan onze universiteit is ongeveer vier keer zo hoog als mijn huidige salaris."

Merk opbouwen
Om tienduizenden mensen te werven en te behouden in de komende jaren heeft Capgemini een strategie op het gebied van human resource management (hrm) op poten gezet. Bij de werving van nieuwe mensen speelt het imago een belangrijke rol. "Wij moeten hier in India echt een merk opbouwen om aantrekkelijk te zijn als werkgever. We benadrukken dat we wereldwijd actief zijn en een multiculturele organisatie zijn. Vooral dat laatste is hier een groot pluspunt", aldus ceo Rao.
Het bedrijf heeft momenteel 35 mensen in dienst die niets anders doen dan personeel werven. Ze selecteren kandidaten uit vele tienduizenden ingezonden cv's en voeren enkele tienduizenden sollicitatiegesprekken per jaar. "Die gesprekken vinden praktisch allemaal in het weekend plaats", vertelt Rao. "Doordeweeks hebben sollicitanten geen tijd want dan moet er gewerkt of gestudeerd worden."

Ambitieus
Omdat het jobhoppen ook bij ict'ers in India steeds populairder wordt, zoekt Capgemini naar allerlei manieren om mensen te behouden. Het blijkt dat vooral het aanbieden van cursussen en trainingen de ambitieuze en leergierige Indische werknemers enorm aanspreekt. "Wij bevorderen dat onze mensen zich blijven ontwikkelen, zogenoemde lifetime learners zijn", aldus ceo Baru S. Rao. "Mochten mensen tóch naar een andere werkgever vertrekken, dan doen we er alles aan om als vrienden uit elkaar te gaan."
De ceo beseft dat het erg ambitieus is om binnen drie jaar van dertienduizend naar veertigduizend werknemers te groeien, maar aan ambitie heeft men in India geen gebrek: "We gaan het gewoon doen."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1989543). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.