Managed hosting door True

Linux-servers behalen hoogste groeicijfers ooit

 

Het vierde kwartaal van 2003 zag de servermarkt de grootste toename van het Linux-besturingssysteem ooit, meldt het Amerikaanse Enterprise Linux IT.

Het Amerikaanse bedrijf baseert zich op cijfers van marktonderzoekers IDC en Gartner. Volgens IDC is er zelfs sprake van een ‘doorbreekpunt’ voor Linux. De omzet van Linux-servers was in het vierde kwartaal van 2003 63 procent hoger dan in dezelfde periode van 2002. Gartner, dat haar cijfers voor 2003 heeft gepubliceerd, berekende dat de Linux-markt in 2003 met 90 procent is toegenomen.
Microsoft heeft voorlopig nog niets te vrezen van het open besturingssysteem volgens de cijfers van IDC. De omzet uit Windows-servers was in het vierde kwartaal 3,9 miljard dollar, terwijl de verkopen van Linux-servers met 16 procent toenamen tot 950 miljoen dollar.
Linux heeft met name voet aan de grond gekregen in datacentra, waar het ingezet wordt voor web- en printservers en low-end netwerkfuncties. IDC rapporteert dat de omzetgroei van Linux-servers 20 procent hoger ligt dan de toename van het aantal verkochte producten, hetgeen aanduidt dat de gemiddelde verkoopprijs stijgt, in tegenstelling tot de algemene trend in de servermarkt.
HP verkocht volgens IDC in het vierde kwartaal van 2003 de meeste Linux-servers, met een marktaandeel van 27,5 procent, gevolgd door IBM met 21,1 procent en Dell met 18,2 procent. Ook de algemene servermarkt toonde in 2003 volgens Gartner een opleving met een omzetgroei van 5 procent vergeleken met 2002. Marktleider was IBM, wiens omzet met 10 procent toenam tot 14,8 miljard dollar. HP volgde met 12,5 miljard dollar omzet uit servers, een toename van 5 procent. Sun Microsystems kwam als derde uit de bus met een omzet van 5,4 miljard dollar, 15 procent minder dan in 2002. Dell nam met een omzet van 4 miljard dollar weliswaar de vierde plek in, maar was in 2003 met een omzetgroei van 22 procent wel de snelstgroeiende server-leverancier.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/197063). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.