Managed hosting door True

Column

Een toekomst zonder desktop-pc?

 

Onlangs gepubliceerde cijfers van Gartner en IDC laten zien dat het aantal pc-verkopen harder groeit dan was voorspeld. Opvallend gegeven is dat deze tendens vooral te danken is aan de notebooks, omdat de verkoop van desktop-pc's nauwelijks groei laat zien. Vreemd, als we de laatste en toekomstige desktop-ontwikkelingen onder de loep nemen.

Iedereen kent en heeft gewerkt met ‘de desktop-pc'; een volwaardig computersysteem, met daarop geïnstalleerd software en applicaties die in het dagelijkse (werkende) leven onmisbaar zijn. In de jaren negentig heeft deze pc de terminal verdrongen. Wat we tegenwoordig zien is een tweedeling; aan de ene kant de terugkeer van de ‘domme' clients en aan de andere kant een desktop met serveraspiraties. En een toekomst met ‘datacenter desktop-pc's'. De klant kan zelf zijn keuze maken. Al naar gelang behoefte.

We beginnen met de terminal-pc; denk groot, kies dun! Een thin client bevat geen lokale data of verwisselbare media en heeft daarom een veel kleinere form factor dan de desktop-pc. Data zijn veilig opgeslagen en beschikbaar op een host-server. De thin client zelf wordt ook wel aangemerkt als domme client: op het apparaat zelf is geen informatie opgeslagen!

Aan de andere kant zien we het tegenovergestelde gebeuren. Consumenten die kiezen voor een desktop-pc gebruiken deze vaak om games te spelen en vragen daarom op grafisch gebied en qua processorkracht veel van de pc. Ook de behoefte aan steeds grotere monitoren leidt tot een desktop-pc revival. Op het zakelijke vlak zien we dat de betrouwbaarheid van de desktop-pc toch nog vaak doorslaggevend is; afhankelijk van de toepassingen zal de gebruiker kiezen voor een ‘zware' of ‘lichtere' desktop. Nieuw is het zogenaamde Consolidated Client Infrastructure (CCI-) concept. Bestemd voor het bedrijfsleven; waarbij de desktop pc's zich als blades bevinden in een datacenter. Beheer en bijvoorbeeld koeling kunnen op deze manier centraal geregeld worden. De blade-desktop-pc's markeren een nieuw desktop-tijdperk.

En met het oog op de hierboven geschetste ontwikkelingen durf ik te stellen dat de desktop-pc voorlopig zeker niet uit ons toekomstbeeld verdwijnt. Sterker nog; ik verwacht met het oog hierop de komende jaren een groei in het aantal pc-verkopen. En dan vooral veroorzaakt door het desktop-segment.

Kees Verton
Manager Categories and Marketing bij de Personal Systems Group van HP Nederland

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1960575). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.