Managed hosting door True

Column

Elk systeem is zo sterk als de zwakste schakel

 

Trends komen en trends gaan, maar laten we eerlijk zijn: de focus op tco kan worden bestempeld als een ‘blijvertje'. Daarbij wordt vaak, te vaak, de onderste OSI-laag vergeten. Daarmee wordt voorbij gegaan aan het feit dat het deze infrastructuur is die ervoor zorgt dat een it-systeem daadwerkelijk aan de eisen van de gebruikers voldoet. De mooiste servers, de handigste maatwerksoftware zijn allemaal niets waard wanneer de basis, het fysieke datacenter (inclusief zaken als redundante energievoorziening, de koeling en de fysieke beveiliging van de ruimte) is essentieel om de it-doelstellingen van een organisatie in te vullen.

In de wereld van datacenters bestaat circa de helft van de exploitatiekosten uit de energiekosten en de overige 50 procent uitgaven zijn kapitaal- en beheerkosten. Die kapitaalkosten kunnen worden beperkt door schaalbare concepten te ontwerpen. Zo kan worden voorkomen dat ‘vandaag' te veel wordt geïnvesteerd, maar de mogelijkheid om in de toekomst meer datacenterruimte beschikbaar te maken wordt behouden. Daarnaast kan minimaal 30 procent worden bespaard op energiekosten door op een moderne manier om te gaan met koeling. Dat, maar ook monitoring op afstand, brengt de beheerskosten duidelijk naar beneden. Bijkomend voordeel is dat er zo minder mensen in het datacenter hoeven te zijn. Belangrijk, want vergeet niet: de meeste ‘downtime' wordt veroorzaakt door (domme) menselijke fouten.

Eric van Scherpenzeel
Managing Director bij ICTroom

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1889295). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.