Managed hosting door True

Column

Helpers weg, 2e ronde

 

Een gesprek over ict voeren zonder dat binnen een minuut de term ‘virtualisatie' valt, is tegenwoordig onmogelijk. Na de servers en storage in datacenters en computerruimtes valt nu ook de desktop van pc's ten prooi aan de virtuele opruimwoede. De virtuele desktop is geboren.

Hoewel, geboren... Nieuw is dat virtuele bureaublad natuurlijk niet. Het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix is al jarenlang de onbetwiste kampioen van server based computing: applicaties die op een centrale server worden uitgevoerd en door middel van het ICA-protocol naar de gebruiker worden gestuurd. De winst: eenvoudiger, minder en (daardoor) goedkoper beheer.

Citrix is kortgeleden met Presentation Server 4.5 op de markt gekomen waarmee nu ook streaming applicaties mogelijk worden. Het past in de strategie die Citrix enkele jaren geleden heeft ingezet om applicaties overal en altijd beschikbaar te hebben. Op zich nog geen bedreiging voor de symbiotische relatie die Citrix onderhoudt met alleskunner Microsoft, zou je denken.

Ware het niet dat Microsoft met de overname vorige zomer van Softricity nu zelf de kennis in huis heeft om applicatie virtualisatie en streaming functionaliteit toe te passen. Microsoft en Citrix zien dus kennelijk allebei streaming en virtualisatie als de toekomst. Officieel is de relatie tussen beide bedrijven nog steeds prima, maar eerlijk is eerlijk: ze zijn concurrenten van elkaar geworden.

Precies tien jaar geleden sloten beide bedrijven na heftige strijd een lucratieve deal: Microsoft nam een licentie op Citrix-software waar we Windows Terminal Server aan danken. En Citrix gebruikte de licentiegelden om nieuwe functionaliteit te kopen. Nu zitten Microsoft en Citrix wederom in elkaars vaarwater. Het is dus kennelijk: helpers weg, tweede ronde.

Abram Schermer
Algemeen Directeur bij Qwise

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1882215). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.