Managed hosting door True

HP-UX na uitstel terug in de race tegen Solaris

 

De Unix-concurrentiestrijd speelt vooral tussen drie varianten: IBM's AIX versus Sun Microsystems' Solaris versus HP's HP-UX. En Linux er nog tussendoor. HP komt nu met een forse update.

Met de nieuwe versie van HP-UX en twee nieuwe Integrity-servers hoopt HP twijfels over de toekomst van zijn Unix-platform weg te nemen. "Unix is extreem belangrijk voor ons", verzekerde hoofd servermarketing Mark Hudson, vorige week op de lancering van HP-UX in San Francisco. "Het is een markt van 18 miljard dollar. Het is een race tussen HP, IBM en Sun."
HP positioneert zijn Integrity-servers als goedkoper alternatief voor IBM's mainframes; missiekritische servers waar centrale bedrijfsapplicaties zoals ERP (bedrijfsautomatisering) of OLTP (transactieverwerking) op draaien. In een hippe galerie te San Francisco introduceerde HP twee instapmodellen, een insteek- en een rekserver, als directe concurrenten voor Suns T2000-servers.
Hudson noemt Unix een motor achter de verkoop van HP's software en dienstverlening. Software blijkt steeds duidelijker de speerpunt in de strategie van ceo Mark Hurd. Eerder deze maand haalde HP 2400 van zijn softwareverkopers naar Boston om een eenduidiger front naar de zakelijke markt te smeden.


Vertraging
De nieuwe versie van HP-UX heeft lang op zich laten wachten. Een jaar geleden stelde Sun-topman Scott McNealy zijn rivaal Hurd voor HP-UX maar samen te voegen met Solaris. "HP laat zijn klanten in de steek", lichtte Suns ceo Jonathan Schwartz later toe. Alleen Solaris, Linux en Windows zijn volgens Schwartz nog relevant.
Vertragingen bij Intel in de ontwikkeling van de Itanium-processor voor de Integrity-servers hielden vernieuwing van het besturingssysteem op. De nieuwe versie van HP-UX maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden in de Itanium, met name in multithreading. HP-UX 11i versie 3 draait applicaties gemiddeld 30 procent sneller, meldt HP. "In die processor zit nog veel speling voor software-updates die meer prestatieverbeteringen zullen opleveren", belooft Nick van der Zweep, hoofd HP Integrity-serversoftware en virtualisatie.

Virtualisatie
HP legt veel nadruk op de verbeterde ondersteuning voor virtualisatie in HP-UX 11i v3. "Missiekritische virtualisatie", zegt Van der Zweep. "Niet alleen voor testen en ontwikkelen, maar automatisch systeembronnen verschuiven naar de juiste applicatie op het juiste moment volgens service level agreements."
Met HP-UX 11i v3 is het mogelijk behalve rekenkracht ook geheugen tussen gedistribueerde virtuele partities heen en weer te schuiven. HP levert VSE (Virtual Server Environment) Reference Architectures voor WebSphere, Oracle, SAP en HP's eigen applicatieserver en databasesoftware.
Opslagbeheer in HP-UX is volledig herschreven. Met HP-UX 11i v3 kan één Integrity-server tot honderd miljoen zettabytes aan opslag aanspreken, ofwel 385 miljoen exemplaren van HP's zwaarste opslagserver. Tien procent van Integrity's gebruikersbasis vraagt volgens Van der Zweep daadwerkelijk om een dergelijke onvoorstelbare capaciteit.

Gebruikersbasis
Voortzetting van HP-UX heeft binnen HP nooit ter discussie gestaan. "Je gooit 3 tot 4 miljard dollar omzet niet zomaar weg", zegt Van der Zweep. "We hebben een sterke gebruikersbasis op HP-UX. Willen die overstappen? Ze krijgen de waarde die ze willen. Je ziet ons wel steeds meer software op Windows en Linux zetten, maar we zien dat als aanvullende markten. De x86-wereld is een grote groeimarkt."
HP-UX draait wereldwijd nog op vijfhonderdduizend servers. "Enkele daarvan zijn nieuwe klanten in kleine en middelgrote bedrijven", zegt Van der Zweep. "Het merendeel bestaat uit bestaande klanten met zware missiekritische applicaties. De markt heeft een afgebakende omvang van 17 tot 18 miljard dollar. Mijn doel is niet klanten laten overstappen van Linux of Windows op HP-UX. Klanten weghalen bij Solaris is een prachtige kans."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1879434). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.