Managed hosting door True

Sun en Intel sluiten samenwerkingsovereenkomst

 

Sun Microsystems en Intel hebben een strategische alliantie aangekondigd. Intel ondersteunt het Solaris besturingssysteem en Sun gaat een serie servers en workstations leveren die gebaseerd zijn op Intel Xeon-processoren.

De overeenkomst heeft betrekking op Solaris-, Java- en NetBeans-software, Intel's Xeon-processoren en andere technologieën van de twee bedrijven. Als onderdeel van de samenwerking heeft Intel een Solaris OEM-overeenkomst getekend. Sun en Intel zullen verder gezamenlijk ontwikkel-, ontwerp- en marketingactiviteiten ontplooien.

De nieuwe Xeon-gebaseerde servers en workstations zijn vanaf het eind van de eerste helft van 2007 beschikbaar, volgens Sun CEO en president, Jonathan Schwartz en Intel CEO, Paul Otellini tijdens een webcast vanuit de V.S. op 22 januari.

Sun doet de laatste jaren hard zijn best om Solaris populairder te krijgen als serverbesturingssysteem. Zo heeft Sun het afgelopen jaar de broncode van het besturingssysteem vrijgegeven en andere serverfabrikanten weten te strikken om Solaris als standaard besturingssysteem te leveren op systemen.

"We zijn enthousiast over Intel's lange termijn plannen voor de Xeon-processor en de prestaties die we zien met Solaris en Java op dit platform", zegt Schwartz. "Het feit dat Intel Solaris ondersteunt en dit systeem als OEM-product gaat leveren, opent de weg naar nieuwe markten voor beide bedrijven, over de hele wereld. Dit is echt een historische samenwerking voor de bedrijfstak."

Intel en Sun moedigen softwareontwikkelaars (ISVs) en systeemleveranciers aan hun aanbod voor Solaris op Intel-gebaseerde systemen uit te breiden. Intel zal Sun daarbij ondersteunen in het optimaliseren van applicaties voor Solaris op Intel Xeon.

Hoewel onduidelijk is wat de exacte gevolgen van de aankondiging zijn voor AMD, feit blijft dat het een gevoelige klap is voor het bedrijf dat vandaag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt, volgens een artikel op Computable dinsdag 23 januari. Aan de New York Times liet Henri Richard, directeur sales en marketing van AMD, weten dat de Sun-Intel-overeenkomst weinig impact heeft en zijn bedrijf niet schaadt, maar analisten spreken dit tegen.

De reden dat Sun nu ook wil samenwerken met Intel ligt waarschijnlijk in het feit dat Intel de prestaties en het energieverbruik van de Xeon-processoren de laatste tijd heeft verbeterd, volgens Computable. Lange tijd was het zo dat de chips van AMD een stuk zuiniger waren dan die van Intel. Sun blijft overigens gewoon servers met AMD-processoren leveren. Hiermee kan het bedrijf verschillende soorten servers leveren, hetgeen wellicht weer voor aansluiting zorgt met de concurrenten Dell, IBM en Hewlett-Packard. Aan deze drie moest Sun de afgelopen jaren een flink stuk marktaandeel afstaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1842195). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.