Managed hosting door True

BSA zoekt illegale software in de retail

 

De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, is gestart met gerichte acties tegen het gebruik van illegale software binnen de retailsector.

Dit gebeurt in het kader van de Risico Alarm-campagne. Met deze campagne richt de BSA zijn pijlen op tal van sectoren en branches om illegaal gebruik van software op te sporen en voorlichting te geven over een juist gebruik van software en de risico’s van illegaal softwaregebruik.

De BSA heeft met het oog op de campagne een speciale website geopend – www.risicoalarm.nl – die bedrijven informeert over hoe ze hun bedrijfssoftware veilig en legaal kunnen beheren. Onderzoek in opdracht van de BSA wees uit dat in 2005 gemiddeld 30% van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van ca. 477 miljoen euro (596 miljoen dollar) (1). Ter vergelijking: de Nederlandse detailhandel leed in 2005 470 miljoen euro schade door diefstal (door bezoekers en eigen personeel) (2).

In veel gevallen blijkt dat ondernemingen zich onvoldoende bewust zijn van het feit dat zij gebruikmaken van illegale software. Op de campagne-website vinden bedrijven daarom de Health Check Tool waarmee ze makkelijk en snel kunnen nagaan hoe groot het risico is dat ze lopen op het vlak van softwaremanagement. Ook geeft de tool praktische aanwijzingen voor effectief beheer van softwaremiddelen.

“Bedrijven in de retail weten als geen ander hoe diefstal van goederen leidt tot hogere kosten en veel ergernis. Softwareleveranciers ondergaan diezelfde consequenties wanneer hun software illegaal gebruikt wordt”, zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. “Bovendien is het illegaal gebruik van software zeer risicovol voor de gebruiker. Niet alleen doordat je als bedrijf hoge boetes riskeert met illegale software, maar ook doordat er geen enkele ondersteuning door de leverancier mogelijk is. Daarnaast is er vaak in illegale software schadelijke code aanwezig, waardoor je het risico loopt waardevolle informatie te verliezen en vertrouwelijke informatie niet meer beveiligd is. Retailers doen er dan ook goed aan om hun softwaregebruik en licenties goed in kaart te brengen. De BSA helpt daarbij met verschillende tools en andere ondersteuning.”

De BSA zal de komende periode ook brancheorganisaties betrekken bij de Risico Alarm-campagne. Brancheorganisaties die willen samenwerken met de BSA, mogen gebruikmaken van een zogenaamde legalisatieperiode voor hun leden. Deze legalisatieperiodes zullen door de BSA in samenwerking met de brancheorganisaties worden vastgesteld en gecommuniceerd. Ze omvatten een periode van enkele maanden waarbinnen leden van de brancheorganisaties zonder verdere consequenties illegaal softwaregebruik kunnen melden bij de BSA. Bedrijven die zich aanmelden, krijgen hulp bij de verwijdering van de illegale software en bij de aanschaf van legale softwarelicenties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1769194). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.