Managed hosting door True

Topman Intel blikt op IDF vooruit op de toekomst

 

Paul Otellini, ceo van Intel, heeft Intels plannen om zijn technologische ontwikkelingen te versnellen uiteengezet. Duizenden ontwikkelaars en technici hoorden uit zijn mond dat de voortgang in de processortechnologie een nieuwe prestatiedoorbraak teweeg zal brengen in een tijdperk van energiezuinige computers. Ook liet hij weten dat Intel in november de eerste Quad Core processors voor pc's en grote servers zal leveren en gaf hij nieuwe informatie betreffende Intels toonaangevende 65nm en 45nm productietechnologie├źn.

"De bedrijfstak maakt de grootste verandering in jaren door en treedt een nieuw tijdperk binnen waar brute kracht en efficiënt energieverbruik voorop staan, in alle marktsegmenten en bij elke computer", zei Otellini. "De oplossing begint bij de transistor en strekt zich uit tot het niveau van chips en platforms."

Door in te gaan op de trends van de laatste tijd, liet Otellini zien hoe de kracht van de processor belangrijker is geworden dan ooit tevoren. "De komst van nieuwe besturingssystemen, levensechte games, online video en HD-video vraagt om steeds betere prestaties. Een enkele YouTube-stream zal vandaag de dag een pc van een paar jaar oud doen haperen", aldus Otellini. "Nu HD-video oprukt, hebben gebruikers acht keer zoveel power nodig, voor het coderen alleen al. Meer dan ooit tevoren is het de kracht die telt, terwijl de warmteproductie omlaag moet en de levensduur van de batterij juist omhoog. Ook wordt het steeds belangrijker om de elektriciteitskosten in datacentra te drukken. Processortechnologie is de kern van de oplossing."

Intel Core microarchitectuurproducten
Als het om prestaties en energiezuinigheid gaat, vormen Intels nieuwe Core-architectuur en het vlaggenschip, de Intel Core 2 Duo, de nieuwe standaard. Otellini liet zien dat de Core2 Duo voor een brede reeks applicaties de snelste processor is en stipte aan dat het, met 5 miljoen exemplaren sinds de introductie van krap twee maanden geleden, het snelst groeiende product in de geschiedenis van het bedrijf is. "Met de Core2 Duo hebben we de beste prestaties in huis, van de dunste notebook tot servers met twee processors."

Otellini kwam vervolgens met nieuwe details rond Intels plannen voor de allereerste Quad Core processor voor pc's en grote servers. De eerste processor, gericht op gamers en contentmakers, zal Intel Core2 Extreme Quad Core heten en in november op de markt komen. De prestaties zullen maar liefst 67 procent hoger zijn dan die van een Intel Core2 Extreme. De 'gewone' Quad Core processor, de Intel Core2 Quad, zal in het eerste kwartaal van 2007 te koop zijn. Dit jaar nog zal voor dual processor-servers de Intel Xeon 5300 Quad Core op de markt verschijnen, terwijl de 50 watt Intel Xeon L5310 voor blade servers in het eerste kwartaal van 2007 te verwachten is.

Productietechnologie
"Prestaties en energiezuinigheid: het begon allemaal met de transistor", aldus Otellini. Hij beschreef de erfenis van Intel, het volgen van de Wet van Moore en de toonaangevende processor- en productietechnologie. In 2005 was Intel de eerste die overging op het verbeterde 65nm-productieproces, met energiebesparende maatregelen die essentieel waren voor efficiënt energieverbruik op transistorniveau. Volgens Otellini produceert Intel het grootste deel van zijn processors met de 65nm-technologie, terwijl nog geen enkel ander bedrijf zelfs maar een productie-eenheid kon leveren.

Het is de bedoeling dat Intels nieuwe 45nm-technologie in de tweede helft van 2007 in gebruik wordt genomen. Otellini onthulde ook dat er al vijftien 45nm-producten in ontwikkeling zijn voor de mobiele, zakelijke en desktopsegmenten. De eerste van deze producten ligt op schema om in het vierde kwartaal van 2006 voltooid te worden. Intels 45nm-fabrieksnetwerk beslaat zo'n 50.000 vierkante meter 'clean room' en er is al 9 miljard dollar in geïnvesteerd.

Volhardend leiderschap
Otellini schatte dat de 'cadans' van deze productietechnologieën - die de Wet van Moore volgen - en Intels voornemen om iedere twee jaar een nieuwe microarchitectuur te introduceren, in 2010 zullen leiden tot een enorme toename van de prestaties-per-watt. Hij liet een grafiek zien met geplande nieuwe microarchitecturen in 2008 (codenaam Nehalem, 45nm) en 2010 (codenaam Gesher, 32nm). Deze nieuwe microarchitecturen zullen parallel worden ontwikkeld door verschillende teams, gericht op toekomstige productietechnologieën.

"Aan het einde van dit decennium zullen de prestaties per watt 300 procent hoger zijn dan nu", zei Otellini. "Deze toegenomen kracht zal ontwikkelaars en fabrikanten in staat stellen systemen met opwindende nieuwe mogelijkheden te maken."

Om te demonstreren hoe de Wet van Moore tot ver in de toekomst zal gelden, liet Otellini het prototype zien van een processor met 80 eenvoudige kernen voor drijvende kommaberekeningen op één chip. Deze minuscule chip - slechts 300 vierkante millimeter - bereikt een snelheid van een teraflop, ofwel een billjoen drijvende kommaberekeningen per seconde. Hij zette dit af tegen de historische doorbraak van elf jaar geleden: 's werelds eerste teraflop-supercomputer, een enorme machine die tienduizend Pentium Pro-processors nodig had in 85 kasten met een vloeroppervlak van ongeveer 200 vierkante meter.

Innovatie en de Intel Core2 Challenge
Otellini kreeg gezelschap van Phil Schiller, het eerste Apple-directielid dat ooit op de IDF verscheen. Schiller legde uit hoe Apple in staat was om zijn innovaties te combineren met slanke behuizingen en Intel Core processors. Ook Thomas Barton, CEO van Rackable, betrad het podium om te vertellen hoe zijn bedrijf versneld overstapt op de Intel Core microarchitectuur, te beginnen met de Intel Xeon 5100. Barton liet ook een systeem zien dat een record op zijn naam heeft: 320 verwerkingskernen in een serverrack met 22 units, voorzien van Quad Core Xeon 5300-processors.

Otellini daagde de fabrikanten van computers en consumentenelektronica uit om innovatiever te zijn en om gebruik te maken van de energiezuinige mogelijkheden die de Core2 duoprocessor biedt. Hij kondigde hiertoe de Intel Core Processor Challenge aan, een wedstrijd voor pc-ontwerpers en -fabrikanten met een prijzengeld van een miljoen dollar en een simpele opdracht: ontwerp de kleinste en meest stijlvolle pc met Intel Core2 Duo-processor en Intel Viiv -technologie. Viiv is Intels merknaam voor thuis PC's die voor mediagebruik zijn geoptimaliseerd.

Nieuwe groeikansen
Otellini gaf verder een samenvatting van de voortgang van Intels Viiv-technologie en Intel Centrino. Hij kondigde meteen het nieuwe mobiele platform aan, dat volgend jaar tegemoet kan worden gezien. De codenaam: Santa Rosa.

Het volgende grote 'omslagpunt' voor de bedrijfstak is breedband voor onderweg. In dit opzicht maakt Intel belangrijke vorderingen met WiMax, wat Otellini ondersteunde met het nieuws dat Sprint en Clearwire deze technologie gaan inzetten. Intel werkt ook aan een nieuwe pc-categorie: de ultramobiele pc. Volgens Otellini gaat het hier om apparaten die slechts een tiende van de stroom van een hedendaagse notebook nodig hebben en al in 2008 gerealiseerd kunnen zijn.

Intel, Omnicom en DIRECTTV
Intel gaat samen met Omnicom Media Group (OMG) templates ontwikkelen voor grootbeeldadvertenties via internet, te vertonen op televisietoestellen die zijn aangesloten op een computer met Intel ViiV-technologie. De mogelijkheid om de interactieve '10 foot-omgeving' met advertenties te ondersteunen moet het uitbrengen van meer content voor deze omgeving stimuleren. Voor meer informatie: http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20060925comp.htm.

Verder heeft Intel samen met DIRECTTV, de belangrijkste aanbieder van satelliettelevisie in de Verenigde Staten, de details onthuld van de DIRECTTV Plus HD DVR, de eerste Viiv-compatibele digitale decoder met digitale media adapter. De decoder biedt toegang tot een groot aantal HDTV-kanalen. Dankzij de ingebouwde digitale media adapter kunnen de multimediabestanden van een pc met Viiv-technologie snel en eenvoudig op het aangesloten televisietoestel worden bekeken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1716576). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.