Managed hosting door True

Wireless Lan blijft sterke groeimarkt

 

Momenteel maakt zo’n 6 procent van de organisaties in Nederland gebruik van WLAN-toepassingen. Naar verwachting zal de gebruiksgraad eind 2004 op 8 procent uitkomen. Vooral handel en onderwijs zijn potentiële groeisegmenten.

Dit blijkt uit een rapport van Heliview. Bij WLAN-toepassingen op afstand worden momenteel vooral mobiele telecomnetwerken gebruikt. Werknemers hebben vooral toegang via laptops (80 procent) en mobiele telefoons of PDA’s (6 procent). Het onderscheid tussen smartphones en PDA’s is in de markt echter niet altijd even duidelijk. In de laptopmarkt is HP na het samengaan met Compaq veruit marktleider met 34 procent, gevolgd door Dell met 24 procent. In de PDA markt heeft HP tevens een marktleiderschap na jaren van dominantie door Palm.
Bij bijna 97 procent van de WLAN-toepassingen is de emailomgeving van het bedrijf toegankelijk. Groei zit vooral in overige groupware-toepassingen zoals To Do Lists en agenda’s. Ook zien we een verwachte stijging in het gebruik van CRM-applicaties in 2004. Het mobiel inzichtelijk hebben van (actuele) klantinformatie op locatie voor bijvoorbeeld sales-personeel of servicemedewerkers blijkt steeds belangrijker. Ook zal men ERP-systemen mobiel meer ontsluiten van 16 procent nu naar 25 procent eind 2004.

GSM meest gebruikt
Het op afstand kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk vindt in bijna 48 procent van de gevallen plaats via het GSM-netwerk en eind 2004 naar verwachting in ruim 61 procent van de gevallen. Ook het gebruik van GPRS stijgt. De komst van UMTS-toepassingen zal ongetwijfeld een extra impuls geven aan het op afstand (maar ook op bedrijfslocaties) ontsluiten van bedrijfsinformatie. Verder blijkt dat van de bedrijven die op afstand toegang bieden, dit in 5 procent van de gevallen via openbare WiFi-hotspots doen. De verwachting is dat dit volgend jaar in 10 procent van de gevallen gebeurt. Er is dus sprake van een duidelijke groei, dit naar verwachting mede ingegeven door het toenemende aantal publieke hotspots in Nederland. Van een concrete concurrentie tussen technieken is dus nauwelijks sprake, zowel toegang via telecomnetwerken als hotspots vertonen groei in 2004.
m.dees@channelweb.nl


Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/171499). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.