Managed hosting door True

Epson woedend over aantijgingen Consumentenbond

 

De Consumentenbond beschuldigt printerfabrikant Epson van ‘bedrieglijke praktijken’. Epson neemt de aantijgingen van de Consumentenbond zeer serieus en beraadt zich op juridische stappen.

Eén van de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek naar printers door de Consumentenbond, is dat printerfabrikant Epson haar cartridges langs elektronische weg (met een chip op de cartridges) blokkeert na een bepaald aantal afdrukken, terwijl er nog inkt over is voor tien tot honderd afdrukken. De Consumentenbond eist dat Epson de cartridges aanpast en heeft tot die tijd een negatief koopadvies, het zwaarste krachtmiddel dat de Consumentbond kent, voor de producten van Epson uitgevaardigd. In een officiële reactie zegt Epson dat bovenstaande bewering op feitelijke onjuistheden gebaseerd is. De fabrikant laat weten dat de Consumentenbond verzuimd heeft te melden dat er twee verschillende printtechnologiën zijn, thermische en piezo-technologie. Epson maakt gebruik van de laatste technologie. De piezo printkop zit in de printers, niet op de cartridges. Als een cartridge helemaal opgebruikt zou worden, dan bestaat de kans dat er opgedroogde inktresten of luchtbellen in de printkop terecht komen. Hierdoor kan de printkop onherstelbaar beschadigen. Daarom zorgt Epson er voor dat er altijd vloeibare restinkt in de cartridge aanwezig blijft. De printerfabrikant gebruikt deze ‘zelfbeschermingsfunctie’ al tien jaar. Deze functie staat los van de twee jaar geleden geïntroduceerde chip op de cartridges die onder meer gebruikersinformatie opslaat Epson onderstreept nog eens dat klanten niet betalen voor de restinkt, zoals de Consumentenbond suggereert. Volgens het bedrijf wordt er altijd een minimaal aantal te drukken pagina’s per cartridge gegarandeerd. In dezelfde schriftelijke reactie verklaart Epson dat de beschuldigingen van de Consumentenbond het bedrijf in een zeer kwalijk daglicht stellen en dat mede daardoor wordt overwogen om juridische stappen te nemen tegen de bond.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1595). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Dat Epson gebruikt maakt van de 'piezo'techniek is dus blijkbaar anders dan de meeste printers, maar waarom zouden ze de printkop IN de printer hebben en niet op de cartdridges? Want dat klinkt ergens wel schoon voor het millieu; zo hoeft er maar n keer een printkop gemaakt te worden i.p.v. steeds weer nieuwe voor op de cartridges die dan steeds weer weggegooid worden. Maar je zou dan denken dat ze dan veel goedkopere cartridges zouden moeten hebben! Vooral als ze beweren dat je niet betaald voor de overblijvende resten inkt!
Met deze conclusie komt het er toch op neer dat ze veel duurder zijn dan nodig en zo de klant zeer benadelen. Ik ben dus ook niet erg blij met Epson. Helaas doen ze niets aan het fijt dat ze peperduur en milieu-onvriendelijk hierdoor zijn.
Of weet iemand het tegendeel?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.