Managed hosting door True

2001: Het jaar van de modulaire PC

 

GRONINGEN - In 2001 worden computers weer kleiner en lichter. Toch brengt het nieuwe jaar meer van het oude... en de modulaire PC.

Oude koek, dat zijn de verwachtingen van analisten voor het jaar 2001. Tuurlijk, alles kan sneller. Intels Pentium 4 zal de 2 gigahertz wel doorbreken. En concurrent AMD zal ook met snellere jongens op de markt komen. Zelfs de goedkopere consumenten-PC’s en notebooks zullen uitgerust zijn met een processor die op zijn sloffen 1 GHz klokt. De gigahertzen vliegen de consumenten om de oren, maar wie wordt er nog warm of koud van? Goedkoper kan het ook. Vooral de prijs van LCD schermen zal een vrije val maken, zo menen analisten van het display technologie onderzoeksinstituut Stanford Resources. Een prijs van 600 dollar voor een 15 inch LCD display? Even geduld, het zit eraan te komen. En computers zullen (weer) kleiner en lichter worden. Weg met de ISA slots, weg met de parallelle en serieele poorten. Komend jaar zullen USB en epigoon USB 2.0 voorgoed doordrukken. USB 2.0, dat met 480 mbps maar liefst 40 maal zo snel is als voorganger USB. Ach, wie kijkt er nog van op? Het is het bekende verhaaltje. Technologie wordt sneller, compacter en goedkoper, en succesnummers krijgen nog betere opvolgers. Maar is er in 2001 dan echt niets wezenlijk nieuws aan de horizon? Toch wel. De modulaire PC. De modulaire PC is een eenheid niet veel groter dan een pda. Het bevat het hart en de ziel van een PC: processor, geheugen en harde schijf. Die module kan vervolgens in zowel een speciale desktopmodule (met monitor en toetsenbord), een notebookmodule of zelfs in een pda-module gestoken worden. Zo heb je altijd je data bij de hand en is synchroniseren verleden tijd. Analist Rob Enderle van de Giga Informations Group verwacht dat grote fabrikanten tijdens de Comdex 2001 de eerste module PC’s aan het volk zullen tonen. Een kleinere, niet bij name genoemde firma, zal echter het eerste kwartaal van 2001 al een proefmodel klaar hebben. De verwachting is dat de kern van een modulaire PC ongeveer 700 tot 1000 dollar moet gaan kosten. De bijpassende PC nog eens 200 dollar, laptop nog eens 800 en pda nog eens 400. Voor circa 2100 dollar is een mens dus (bijna) geheel uitgerust met de noodzakelijke attributen van de homo digitalis.   Auke Hulst  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/13116). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.