Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

What to know about it en finance in 2025

 

Vooruitkijken; zowel in onze persoonlijke levens als binnen het bedrijfsleven zijn we er dol op en dat is niet voor niets. Vooruitkijken is nodig om vandaag de dag beslissingen te kunnen nemen. Eén van de kerntaken van bestuurders van organisaties is het formuleren van een langetermijnvisie en hier daadwerkelijk op acteren.

Hoe ziet de markt er over zes jaar uit? Met welke ontwikkelingen moeten we rekening houden? En hoe zorgen we ervoor dat onze organisatie van toegevoegde waarde blijft? Precies weten wat zich in de toekomst gaat afspelen weet niemand, maar het is wel zaak dat we ons ervan bewust zijn dat keuzes die vandaag gemaakt worden, invloed hebben op de toekomst. En dan is het goed dat er is nagedacht over wat er mogelijk komen gaat. Wat staat ons allemaal te wachten in 2025 in de wereld van finance & It? 

'One size fits all' is achterhaald
In de softwarewereld zijn er van oorsprong enkele grote softwareaanbieders, denk aan bijvoorbeeld SAP en Oracle. Deze organisaties zijn groot geworden doordat zij alle bedrijfsprocessen ondersteunen. Bedrijven waren hier destijds lyrisch over. Tegenwoordig zien we dat er veel meer behoefte is aan specialistische software. Bedrijven kiezen niet meer voor één partij die alles aanbiedt, maar voor tien partijen die allemaal hun eigen gespecialiseerde software hebben en deze aanbieden in de cloud. Dit zorgt ervoor dat organisaties hun eigen maatwerkpakket aan software kunnen samenstellen – met standaardpakketten – om de organisatie optimaal te laten draaien. Bovendien bieden specialisten ook de mogelijkheid om via api’s software aan elkaar te koppelen, waardoor er als het ware een diffuus hybride cloudlandschap ontstaat. Het is – als je het mij vraagt – ook prettiger om bijvoorbeeld payrolling software bij een gespecialiseerde partij aan te schaffen. Ik vergelijk het altijd met een ziekenhuis. Wanneer ik bijvoorbeeld geopereerd zou moeten worden aan mijn hersenen, wil ik ook niet door een algemeen specialist, maar door een hersenspecialist geholpen worden. Zo werkt dat met software ook. De 'one size fits all'-aanpak is achterhaald en werkt in de huidige markt niet meer. Organisaties als SAP zijn in mijn ogen de algemene chirurgie. De kleinere en meer specialistische spelers zijn de hersenchirurgen.

Online collaboratieschil
Wat momenteel echter wel speelt is dat al die kleine specialisten wereldwijd met elkaar aan het koppelen zijn. Er ontstaat hierdoor een wirwar aan data en koppelingen die niet lang meer houdbaar is. Om dit wél houdbaar te maken is er een laag nodig die over de draaiende applicaties heen gehangen wordt; een online collaboratieschil. Deze schil fungeert als datatransporter. Dit heeft als voordeel dat de applicaties niet meer met elkaar verbonden hoeven te worden, maar dat de schil de benodigde data van applicatie A in applicatie B zet. Denk bijvoorbeeld aan de payrollsoftware die financiële informatie bevat. Deze informatie is ook belangrijk voor het grootboek. Wanneer over deze applicaties een schil is gelegd, zorgt de schil dat de benodigde data vanuit de payrollsoftware in het grootboek wordt gezet. Het wordt een verbindingsstuk tussen alle losse applicaties. Deze trend rukt langzaam op, maar neemt naar verwachting binnen nu en twee jaar een vlucht. Als we kijken naar 2025 weet ik zeker dat dit staat als een huis en dat conventionele ERP-totaaloplossers echt achterhaald en verleden tijd zijn.

Van productiemedewerker naar knowledgemedewerker

Onlangs bracht Deloitte het rapport ‘Crunch time V’ uit, waarin de organisatie voorspellingen deed over de financiële markt in 2025. Er is een hoop gaande in finance-land en de verwachting is dan ook dat alles bijvoorbeeld realtime wordt, dat zelfservice de standaard wordt en dat financeprofessionals nieuwe dingen gaan doen op nieuwe manieren. Financiële afdelingen krijgen steeds meer inzicht in wat zich op dit moment afspeelt. Dit gebeurt nu al voor zo’n 70 procent. De financiële applicaties die men nu al gebruikt, zijn realtime. Hiermee verdwijnen traditionele financiële cycli. Het maandelijks verzamelen van alle financiële informatie en het samenstellen en analyseren van de bedrijfsresultaten is steeds minder aan de orde, want alle gegevens zijn altijd en overal inzichtelijk. Dit is een logisch antwoord op de groeiende behoefte aan financiële cijfers en informatie voor cfo's en bestuurders om snel te kunnen reageren op de markt.

Het takenpakket van de finance professional wordt, onder andere door het realtime inzicht, anders ingedeeld. Administratieve taken en processen worden deels uitgevoerd door software, maar worden ook terug in de lijn gelegd. We zien de selfservice-trend opkomen en naar verwachting is die anno 2025 volledig ingeburgerd. Binnen HR is dit al tijden het geval; het ziekteverzuim wordt bijvoorbeeld niet meer door de HR-professional gedaan, maar wordt ingevoerd door de medewerker en gecontroleerd door de afdelingsmanager. Ook binnen finance is dit steeds meer zichtbaar. Wanneer er bijvoorbeeld facturen betaald moeten worden voor evenementen die door de salesafdeling worden georganiseerd, moet de salesmanager deze facturen zelf via standaardprotocollen en controle te boeken. Door de aanwezige controle in de systemen blijft de finance-afdeling wel up to date en houden zij de controle over de boekingen die in de organisatie worden gedaan.

Wat we onder andere door deze trends zien gebeuren is dat de financeprofessional van productiemedewerker verandert in een knowledge-medewerker. Hij wordt meer een business controller dan een finance controller en kan dus ook echt als business partner optreden voor de cfo. In 2025 zijn finance professionals absoluut niet verdwenen. Sterker nog, hun takenpakket en verantwoordelijkheden worden veel uitdagender. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het zes jaar later is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6623470). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.