Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Nederland onderzoekt ICT Palestijnse gebieden

 

Minister Ploumen tijdens de handelsmissie naar de Palestijnse gebieden

Minister Lilianne Ploumen (links) op bezoek bij Asal tijdens de handelsmissie naar de Palestijnse gebieden.

Tijdens een handelsmissie naar Israël en de Palestijnse gebieden volgden tien deelnemers van zes verschillende bedrijven het ict-programma dat zich toespitste op het Palestijnse gedeelte van het bezoek. Zij reisden naar de Westbank om nieuwe afzetmarkten te ontdekken, om de kansen voor nearshoring te peilen, om zich te laten informeren over subsidiëring van investeringen en om toegang te krijgen tot aanpalende exportmarkten in het Golfgebied.

Bijna zeventig deelnemers van bedrijven, kennisinstellingen en uitvoerende overheidsinstanties gingen van 7 tot en met 9 december 2013 mee met de handelsmissie naar Israël en de Palestijnse gebieden. Zij lieten zich informeren over de zakelijke mogelijkheden in het gebied. Dit gebeurde in de Palestijnse gebieden ook op ict-vlak.

Asal, Exalt en Jaffa.net

Zo lunchten de aanwezige Nederlanders met dertig Palestijnse ict-ondernemers, maar werden ook de meest volwassen ict-bedrijven van de Westbank - Asal, Exalt en Jaffa.net - bezocht. Ze beschikken over kennis van moderne technologie en werken met bedrijven als Cisco, Intel en HP. Daarnaast bedienen ze naast de Palestijnse gebieden ook de buurlanden. Asal is met honderdtwintig man personeel de grootste van de drie.

Het callcenter Reach stond ook op het programma en telt maar liefst negenhonderd werknemers. Het heeft een ‘u vraagt, wij draaien’-insteek. De weinig energieke directeur wekt op het eerste gezicht niet de indruk nieuwe internationale klanten te ambiëren. Het bedrijf werkt dan ook met name voor zusterbedrijven in de eigen PalTel-groep en via die connectie verzorgt het ook Engels klantcontact.

PITA

De Palestijnse ict-ondernemers maken indruk met hun kennis van zaken, trackrecord en hun vrij gelikte en in perfect Amerikaans-Engels gegeven presentaties. De Nederlandse ondernemers zien mogelijkheden en leggen de eerste voorzichtige contacten voor softwareontwikkeling, arabisering van producten of eventuele handel in de regio. De Palestijnen promoten de potentie van de Westbank om zich te ontwikkelen tot handelsbrug naar de welvarende Golfregio. Van een gebaand pad is echter nog lang geen sprake. Zoals de directeur van de Palestijnse it-associatie PITA en oud-minister Mashhour Abudaka het zelf verwoordt: ‘Het is nog steeds het begin.’

Minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen gaat twee dagen later ook op bezoek bij Asal en PITA. Het verleidt haar tot het doen van de volgende uitspraak: ‘Ik ben onder de indruk van de relatieve volwassenheid van de ict-sector. Ze zijn daar op de Westbank en zelfs in Gaza actief mee bezig. Het succes is te verklaren. De grensobstakels gaan bij dit product niet op. Toen het conflict met Israël de laatste keer oplaaide kon het bedrijf dat we bezochten toch gewoon voor internationale klanten blijven werken.’ Ook complimenteert de minister de Palestijnse ict-sector met het vergaren van een aandeel in de door hevige concurrentie gekenmerkte offshore-markt.

Speeddating

Naast bedrijven bezochten de Nederlandse ondernemers ook de nieuwe hightech stad Rawabi, die op dit moment met hulp van Qatar uit de grond wordt gestampt. Het ict-programma werd in Bethlehem afgesloten met een plenaire sessie en één-op-één ‘speeddating’-sessies.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4955282). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.