Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Future, ready, go!

 

Computable Expert

Guido de Nobel MBA
Interim Manager, Conclusion Amis. Expert van Computable voor het topic Management.

Het Future Ready Event georganiseerd op woensdagmiddag 11 december in de Posthoornkerk in Amsterdam, was een prachtige gelegenheid om de jachtigheid van het dagelijks bestaan even te laten wat het is, en een middag te reflecteren op wat kan. Managementsite en Globalorange hadden drie sprekers en een moderator uitgenodigd die elk op hun eigen toon de richting aangaven waarin vernieuwing, innovatie en verandering zich bewegen.

Wat waren de pareltjes die deze middag opgeleverd heeft? Moderator Dirk-Jan de Bruijn deed zijn best om rond de presentaties een discussie met het publiek op gang te brengen. Waar dit plenair niet helemaal slaagde, was er in de pauze meer dan voldoende discussie, gesprek en kruisbestuiving tussen de deelnemers aan dit event. It'ers filosofeerden met bouwers, ondernemers spraken met managers en de overheid en bedrijfsleven wisselden naar harte lust ideeën en suggesties uit.

Blokje kaas

Leuk was dat naast alle innovatieve ideeën, plannen en successen die gepresenteerd werden, de vorm toch wel weer heel traditioneel was. Een zaal vol publiek, een spreker op een podium met een presentatie op een scherm. Vooraf koffie en cake en na afloop een borrel met een blokje kaas. Is de vorm van dit soort events volledig uitontwikkeld en niet meer te verbeteren, of houden we toch voor sommige zaken graag vast aan wat is?

Jaspar Roos, vlot spreker en opgewekt persoon, ging in zijn 45 minuten in op de vraag naar de effecten van innovatie. Wat gebeurt er in onze maatschappij, hoe gaan organisatie om met verandering en welke veranderingen hebben plaats gevonden en vinden er nu plaats? Soms veranderen de dingen om je heen zonder dat je het ziet. De stelling dat we van een eigendomseconomie naar een gebruikseconomie aan het bewegen zijn is meer waar dan ik mij realiseerde. De 'witte fietsen' in steeds meer steden, croud funding, maar ook Netflix, Spotify en Dropbox (data op gemeenschappelijke storage in plaats van je eigen harde schijf) zijn maar een paar voorbeelden van gebruik in plaats van bezit.

Ongelooflijke hoeveelheden informatie

Een andere constatering van Jaspar is de beweging naar minder is ook goed. 'From real time to the right time.' De laatste jaren is een ontwikkeling van groot naar meer naar meest doorlopen. Partijen als Google en Facebook, maar ook banken en online-winkels, hebben ongelooflijke hoeveelheden informatie real time beschikbaar in hun data warehouses. Maar eigenlijk is dat toch een zwakte bod. Het is eerder verzamelde informatie die je doorzoekt. Het beste blijft de realiteit. Met informatie op 'the right time' wordt de informatie gegenereerd op het moment dat die nodig is. Nieuwe generaties gaan terug naar wat nodig is, niet meer zoeken naar wat kan.

Jeroen Bertrams gaf in de tweede bijdrage aan het programma een mooi inzicht en overzicht van innovaties zoals die op en door internet plaats vindt. Niet alleen worden nieuwe producten bedacht en nieuwe markten aangeboord. Een beweging is ook dat de intermediair steeds vaker uit de keten verdwijnt. Soms doordat de consument zich verenigd zonder tussenkomst van een derde partij, of het moet het platform van de app leverancier zijn. Soms doordat de leverancier de tussenpartij overslaat en direct zijn producten aan de consument aanbiedt.

Snappcar, WithLocals en Peerby

Mooie voorbeelden waar Jeroen mee kwam die het bovenstaande illustreren zijn Snappcar (voor het lenen van een auto in plaats van huren of kopen), Withlocals waarop mensen onderling hun (vakantie) reizen invulling geven in plaats van via het reisbureau en Peerby voor het lenen van spulletjes van mensen in je omgeving, in plaats van het te kopen.

Laatste spreker was Han Gerrits, ondernemer en professor aan de VU Amsterdam. Na de waarnemende verhalen van Jeroen en Jaspar ging Han in op het wezen van Innovatie. Kun je innovatie voorspellen, sturen en wat maakt of stopt innovatie? Alle modellen en theorieën ten spijt, innovatie kun je niet plannen. Je kunt het faciliteren, je kunt hindernissen weg nemen, maar innovatie plannen kun je niet.

Vaste vorm krijgen

Een mooi model dat beschrijft hoe innovatie tot stand komt geeft wel meer inzicht. Innovatie (van niets tot een succes) beslaat drie fasen, Invention, Innovation en Diffusion. Het begint met een idee. Dit kan overal vandaan komen. Door de randen te verkennen (innovatie vind plaats aan de rand, nooit in de kern, zoals Jaspar aangaf) zullen ideeën ontstaan. Ook verandering maakt dat mensen op zoek zullen gaan naar nieuwe zaken. Heb je een idee, dan is het tijd voor de specialisten. Om van een idee te komen tot een product of dienst is kundigheid nodig. Ingenieurs, designers, programmeurs maken dat het idee een vaste vorm krijgt. Via marketing wordt het idee vervolgens aan de markt aangeboden.

Eigenlijk waren deze twee stappen het meest eenvoudig. Ideeën verzamelen en deze vertalen tot een concreet product is te doen. Echter, het moet ook nog geaccepteerd worden door de markt. Wat maakt dat het product of de dienst opgepakt wordt. Alle tijdens het event geschetste voorbeelden tonen vooral aan dat hier geen voorspelling over te doen is. Goede producten falen, slechte producten slaan aan, producten worden anders toegepast dan bedoeld, et cetera.

Veel vragen rijker

Voor je het weet is het donker, is de winterzon achter de fraaie glas-in-lood ramen verdwenen en sluit Dirk-Jan de Bruijn het programma af. Veel informatie, veel bespiegelingen maar ook vooral veel vragen rijker lopen de deelnemers na de borrel de Amsterdamse Haarlemmerstraat in en gaan op in het avondpubliek op straat.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4951640). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.