Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Samenwerking moet tekort IT'ers terugdringen

 

IBM EXITE-programma

IBM EXITE-programma

De komende jaren loopt het tekort aan ict'ers engoed opgeleide technici op. Het recent veschenen Masterplan Bèta en Technologie spreekt van een tekort dat kan oplopen tot meer dan honderdvijftigduizend mensen in 2016. De gevolgen van een dergelijk tekort zijn groot. Nederland wordt minder aantrekkelijk als vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven, innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond energievoorziening, voedselproductie en duurzaamheid blijven uit en de economische groei loopt verder terug.

Nederlandse it-bedrijven werken samen met de overheid om het verwachte tekort van ict'ers terug te dringen, voor nu en in de (verre) toekomst. Via het Techniekpact worden concrete plannen uitgewerkt om de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te versterken. Een recent voorbeeld is de aankondiging om in Groningen 350 IT-banen te creëren in de komende drie jaar met de opening van het IBM Services Center. Het bedrijf werkt nauw samen met de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en de lokale en regionale overheid om opleidingen beter te laten aansluiten op de zoekprofielen van bedrijven. De vestiging van het Services Center zal naar verwachting niet alleen banen creëren voor mijn werkgever, maar een positieve spin-off geven voor extra it-banen in de regio.

Om op langere termijn het tekort van ict'ers terug te dringen is het echter noodzakelijk dat de sector diverser wordt. Vrouwen moeten geënthousiasmeerd worden om een baan te kiezen in de ict. Gelukkig draagt de front-office transformatie van it al voor een groot deel bij aan dat enthousiasme. Ict wordt in steeds meer sectoren vast onderdeel van de bedrijfsstrategie en het wordt steeds vaker ingezet om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, transport en gezondheidszorg op te lossen. Voor veel vrouwen is alleen die maatschappelijke relevantie van ict al een reden om zich in die richting te specialiseren.   

De keuze om een technische opleiding te kiezen wordt al op jonge leeftijd gemaakt. Om actief meisjes uit de brugklas te interesseren voor techniek en it organiseert IBM wereldwijd de Exite-kampen (EXploring Interests in Technology and Engineering). Het doel van deze zomerkampen is om spelenderwijs meiden op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek. Op ons Amsterdamse kantoor werd deze maand weer zo´n kamp georganiseerd. 35 brugklasmeisjes van scholen uit de regio konden een week lang experimenteren met techniek en it. Tijdens de week moesten ze robots bouwen en programmeren, maar ze kregen ook les in het slimmer gebruik van energie met inzet van it. De feedback van deze zomerkampen was ook dit jaar weer zeer positief en veel meisjes gaven aan dat het hun perceptie van techniek en it absoluut heeft veranderd. Of ze daadwerkelijk de keuze voor techniek gaan maken is afwachten, maar deze zomerkampen zijn een mogelijk eerste stap.

Inmiddels kiezen volgens Platform Bèta Techniek steeds meer meisjes op het vwo voor het profiel Natuur en Techniek, het afgelopen schooljaar was dat al bijna 44 procent. Dat is absoluut bemoedigend. Hetzelfde Platform concludeerde helaas ook dat ict nog steeds niet tot de populaire beroepskeuzes behoort. Er is dus nog een wereld te winnen en daar blijven wij ons in samenwerking met andere bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen voor inzetten.

Laurence Griffioen-Loeff, hr-directeur IBM Nederland

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4795818). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.