Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Succes AWS maakt S3 tot een ‘must-have’

 

De massale digitalisering van content en onstuitbare neiging om zoveel mogelijk data te bewaren hebben geleid tot een exponentiële groei van de hoeveelheid ongestructureerde gegevens die bedrijven in beheer hebben. Traditionele storage-infrastructuren kraken hierdoor in hun voegen.

Back-up- en herstelprocedures nemen meer tijd in beslag, migraties naar nieuwe opslagsystemen blijken enorm arbeidsintensief en het opschalen van de opslagcapaciteit wordt steeds kostbaarder en tijdrovender.

Als gevolg van deze problemen heeft 'object storage' (opslag op objectniveau) een plek voor zichzelf veroverd binnen de storage-markt. Deze technologie vertegenwoordigt volgens IDC 'een veelbelovende toekomst voor organisaties die de schaalomvang, complexiteit en kosten met elkaar in evenwicht proberen te brengen'. We zijn allemaal al op de een of andere manier gebruiker van object storage, of we nu werken in Google Docs, bestanden en foto’s uitwisselen via Dropbox en Instagram of op Twitter bezig zijn.

Hoe werkt object storage?

Objecten omvatten data, net als bestanden. Maar in tegenstelling tot bestanden zijn objecten niet hiërarchisch ingedeeld. Ze maken deel uit van dezelfde platte opslagpool als de andere data. Alle objecten bevinden zich op een en hetzelfde niveau, en kunnen geen deel uitmaken van een ander object. Net als bestanden zijn objecten voorzien van metadata. Deze is echter uitgebreider, omdat er aan objecten een unieke id wordt toegekend. Op die manier kan de server of gebruiker de objecten terug vinden zonder kennis te hebben van de fysieke opslaglocatie. Deze aanpak biedt een eenvoudige manier om de gegevensopslag in cloud-omgevingen te stroomlijnen.

Stel je voor dat je de opera bezoekt. Je laat je jas achter bij de garderobe en krijgt een ontvangstbewijs met een nummer. Je weet niet precies waar je jas hangt, en hebt geen idee hoe vaak die tijdens de voorstelling wordt verplaatst. Maar dat is ook niet nodig, omdat de garderobemedewerker precies weet waar je jas zich bevindt. In het geval van object storage is je ontvangstbewijs de unieke id, is je jas de data en ben jij de gebruiker die zijn jas op een gegeven moment weer terug wilt hebben, terwijl je alleen over het nummer van het ontvangstbewijs beschikt. Dit praktische concept, dat al eeuwenlang met succes in de praktijk wordt toegepast, vormt de basis van object storage.

Marktgroei

De exponentiële gegevensgroei neemt exorbitant veel opslagruimte in beslag. Volgens schattingen van IDC zal er in 2020 maar liefst 1,8 zettabyte aan digitale data worden opgeslagen. Om je een voorstelling te geven: een zettabyte is 2 tot de 70ste macht aan bytes, dus bijna een miljard terabyte.

Het zal geen verbazing wekken dat aanbieders van cloud-diensten grif gebruikmaken van object storage. Hiermee kunnen ze beschikken over horizontaal schaalbare oplossingen die nauwelijks storingsgevoelig zijn en voor de vraag uit groeien. Cloud-providers hebben namelijk technologie nodig die altijd beschikbaar is. Object storage wordt niet alleen aangeboden door de bekende ict-merken, maar ook door het bedrijfsleven ingezet voor opslag op locatie. Ondernemingen zetten object storage in om ondersteuning te bieden voor toepassingen die gepaard gaan met enorme hoeveelheden ongestructureerde data. Denk bijvoorbeeld aan de opslag van mediacontent, back-up- en archiveringsprocedures, data analytics, private clouds en de opslag en uitwisseling van bestanden.

S3, de onbetwiste standaard

De belangrijkste reden waarom we steeds vaker gebruikmaken van object storage is dat een groot aantal bedrijven Amazon S3 inmiddels ten dele of volledig inzet als hun infrastructuur voor cloud-opslag. Als object storage-dienst binnen het AWS-aanbod heeft S3 een cruciale rol gespeeld bij het succesverhaal van AWS. Het werd recentelijk uitgeroepen tot 'de grootste disruptieve kracht binnen de markt voor zakelijke technologie'.

Publieke en private object storage-oplossingen groeien steeds meer naar elkaar toe nu een toenemend aantal bedrijven kiest voor een hybride opslagbenadering. Door zijn dominante positie in de markt voor publieke clouds heeft S3 ook belangrijke voordelen te bieden voor omgevingen op locatie. Voor organisaties die object storage inzetten als onderdeel van een hybride oplossing, en dat zijn er veel, is S3 in snel tempo uitgegroeid tot de norm voor het realiseren van betaalbare, krachtig presterende en schaalbare gegevensopslag.

Je kunt dus met recht zeggen dat S3 is uitgegroeid tot de onbetwiste standaard voor object storage-technologie. Maar ook andere benaderingen hebben hun weg naar de markt gevonden, zoals CDMI, dat door de Storage Industry Networking Association (SNIA) werd gedefinieerd en ontwikkeld. Deze standaard wordt echter slechts in beperkte mate ingezet door leveranciers van object based storage (obs)-oplossingen en grotendeels genegeerd door aanbieders van publieke clouds.

Een andere benadering is Openstack Swift. Dit is een volledig open source api-standaard die een grote schare volgers kent. Je zou kunnen zeggen dat Openstack Swift de op een na populairste api voor cloud-opslag is. De meeste obs-leveranciers voegen ondersteuning voor Swift toe om hun opslag plug-and-play te maken met OpenSsack Nova.

Openstack Swift is echter lang niet zo invloedrijk als de absolute koploper Amazon S3, ondanks het feit dat S3 nooit is ontwikkeld om iets te standaardiseren. Vanwege zijn ongekende populariteit en de macht van de grote getallen is S3 de standaard waarvoor het grootste aantal applicaties op basis van zijn specificaties is geschreven. Momenteel bieden meer dan vierduizend isv’s ondersteuning voor S3.

Naar verwachting zal meer dan 80 procent van alle toekomstige opslagcapaciteit nodig zijn voor ongestructureerde data. De groei van object storage en S3 zal hierdoor naar alle waarschijnlijkheid in een stroomversnelling raken. AWS is het snelst groeiende platform voor zakelijke technologie uit de geschiedenis en zes keer groter dan zijn belangrijkste concurrent. De omzet en gebruikersaantallen van deze divisie van Amazon nemen zienderogen toe. De waarde van AWS wordt geschat op 160 miljard dollar. Daarmee staat het op gelijke voet met IBM.

De centrale rol die S3 in dit succesverhaal speelt en de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor zakelijke opslag zullen ervoor zorgen dat S3 uitgroeit tot een ‘must-have’ voor bedrijven die willen voorzien in de voortdurende vraag naar opslagcapaciteit en daarbij de kosten onder controle willen houden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5685691). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.