Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veilig houden is gezamenlijke verantwoordelijkheid

 

Expert

Chris de Gier
Senior Manager Benelux, Advanced Micro Devices (AMD). Expert van voor het topic .

Cybercrime is in opmars. Dagelijks zijn er berichten over gehackte databases, identiteitsdiefstal en andere overtredingen wereldwijd, zoals de recente DDoS aanvallen op grote telefoonaanbieders en retailbedrijven in Europa. Het veilig houden van cyberspace is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Dit komt door onze digitale levensstijl. Elke dag produceren wij met z’n allen 2,5 quintiljoen bytes aan data. Dat is een enorme hoeveelheid data en het is een teken van het continu groeiende aantal computers, sensoren en beeldschermen om ons heen. Deze tijd van technologie betekent een verbetering van de manier waarop mensen over de hele wereld leven, werken en spelen. Het probleem is dat niet alleen brave burgers van deze voordelen profiteren.

Een ding dat moet gebeuren is dat de publieke en privé-sectoren meer moeten doen om het groeiende aantal beveiligingslekken tegen te gaan. Bedrijven en personen moeten zich  proactief opstellen bij het beveiligen van hun data en netwerken en overheidsinstanties moeten helpen bij het voorkomen van misdaad en het handhaven van effectieve wet- en regelgeving. Iedereen heeft hierbij een eigen rol, van individuele gebruikers tot it-fabrikanten, netwerkaanbieders, applicatieontwikkelaars, normalisatie-instituten en toezichthouders vanuit de overheid.

Het goede nieuws is dat veel van deze partijen ondertussen samenwerken aan technologisch onderzoek en technologische ontwikkelingen voor it-beveiliging die niet alleen innovatief zijn, maar ook praktisch. Zo heeft AMD bijvoorbeeld de krachten gebundeld met Honeywell, Intel, Lockheed Martin en RSA. Door samen te werken hebben ze de Cyber Security Research Alliance (CSRA) gevormd, een privaat, non-profit-onderzoeksbureau dat tegemoet komt aan de vraag naar publiek-private samenwerking voor het oplossen van problemen rondom cyberveiligheid. De CSRA werkt samen met experts in de branche en academici aan het opzetten van een onderzoeksagenda voor het beter beveiligen van een breed scala aan technologieën, zoals openbare voorzieningen, communicatienetwerken en andere gevoelige activiteiten die steeds vaker het doelwit vormen van cyberaanvallen.

Door experts en middelen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid samen te brengen zorgen we met zijn allen voor een vermenigvuldigingseffect dat ervoor kan zorgen dat gebruikers en bedrijven cyberaanvallen een stap voor blijven.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat een transparante en open ontwikkeling van beveiligingsstandaarden zorgt voor meer vertrouwen bij gebruikers. Ik denk dan ook dat dit de beste gezamenlijke mogelijkheid is om te zorgen voor een juiste functionaliteit en voor krachtige beveiligingsmogelijkheden, zonder dat hierbij reeds bekende kwetsbaarheden worden ingebouwd. 

Ik denk dan ook dat we met zijn allen goed op weg zijn! Maar het blijft een feit dat snel groeiende risico’s in cyberspace niet kunnen worden aangepakt door één bedrijf of één overheidsinstantie. Deze taak is te groot voor één organisatie, bovendien is de beveiliging van data een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We moeten daarom samenwerken om cyberspace veilig te houden. Het is onze verantwoordelijkheid!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4917569). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.