Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Scrum voor de enterprise

Impressie van Scrum Day Europe 2013

 

Rini van Solingen

Op vier juli 2013 was het zover: Scrum Day Europe in Amsterdam. Een vol programma met als hoofdonderwerp: Scrum voor de Enterprise! (Scrum op bedrijfsniveau). Vorig jaar mocht ik dagvoorzitter zijn. Dit jaar had ik een veel betere rol: die van bezoeker. Geen verplichtingen, maar me de hele dag onderdompelen in alle verhalen, workshops en ervaringen. Heerlijk! En natuurlijk het leggen van nieuwe contacten en bijpraten met reeds bestaande. Kortom, een leuke dag!

Om half negen was ik bij Pakhuis de Zwijger aan het IJ. Het was rustig onderweg en ook het parkeren was snel geregeld. Ik ben niet de eerste. Er staat een korte rij voor de ontvangstbalie. Ik krijg mijn badge met keycord. Eerst maar even op het gemakje wakker worden met een bak koffie. Lekker!

Ik ben, net als vorige jaar, weer onder de indruk van de locatie. Niet het standaard conferentiecentrum. Het is hier heel bijzonder. Klinkt een beetje tuttig, maar het is er knus; gezellig. Dat geeft meteen al een heel aparte sfeer. Lekker informeel. Ik ben dan ook klaar voor de dag.

Programma

De organisatie heeft een indrukwekkend programma neergezet. De openingspresentatie door Ken Schwaber (samen met Jeff Sutherland de bedenker van Scrum) en Gunther Verheijen. Beide zijn van Scrum.org: de organisatie die Scrum onderhoudt en trainers certificeert voor Scrumopleidingen. Zij presenteren op een vrolijke manier de consequenties van Scrum voor een onderneming. Wat betekent het als softwareteams met Scrum gaan werken en daardoor steeds sneller worden? Wat kunnen we met Scrum op organisatieniveau? Hoe ver gaan we hier op in?

De presentatie richt zich vooral op de voordelen van wendbaarheid en flexibiliteit voor een bedrijf. Agility dus. Hiervoor presenteren ze het Enterprise Scrum-model. Een model dat helpt om organisaties stapsgewijs meer Agile te maken. Centraal in dit model staat de Agility Index. Hoe Agile zijn wij eigenlijk en wat is de volgende stap?

Na deze eerste presentatie deelt Henk Richmond van PGGM hoe zijn leven als manager is veranderd sinds zij met Scrum zijn gestart. Wat mij vooral is bijgebleven van zijn presentatie is hoe veel beter de samenwerking tussen business en it is veranderd voor Richmond. Dat hij nu veel minder bezig is met operationele dingetjes en veel sterker bezig is met de samenwerking en het leveren van business waarde.

Daarna waren er een groot aantal parallelsessies. Het was moeilijk kiezen: Agile Games, het Scrum spel, Open-Space, Management zonder zweepjes, Agile Metrics, Scrum en SAP, SNS Reaal ervaringen. Te veel keus eigenlijk. Ik wilde overal wel bij zijn. Dat is dus ook wat ik stiekem heb gedaan. Een beetje van sessie naar sessie springen en overal een beetje luisteren. De opkomst bij de parallelsessie over Agile Metrics was indrukwekkend. Deze sessie was afgeladen! Ongeveer 75 procent van de deelnemers aan de Scrum Day Europe kwam hier op af. Misschien lag dat ook wel aan de pitch van spreker Rob van Lanen. Hij beloofde namelijk een sessie over ‘Management Pornography’ tijdens het plenaire pitchen van de sessies. Overigens wel een teken dat hier veel vragen leven.

Na de goed verzorgde lunch waren er nog twee plenaire presentaties en een panel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste presentatie van Diego Lo Giudice van Forrester, over Agile Testing, heb laten lopen. Heb lekker op de gang een beetje staan bijpraten.

Ik ben wel naar de presentatie van Philips geweest. Die was echt geweldig! Edgar van Zoelen presenteerde met veel energie en daadkracht hoe Philips met Scrum bezig is. Indrukwekkend! Gaaf was het bijvoorbeeld om een filmpje te zien van Frans van Houten, ceo van Philips, die uitlegt hoe belangrijk Agility is voor Philips en wat Scrum daarin voor hen betekent. Het meest indrukwekkende van het verhaal van Van Zoelen vond ik de compromisloze manier waarop ze Scrum invoeren: 'fixed teams, fixed budgets, fixed releases'. Geen uitloop en dynamiek. Ze hebben Scrum echt begrepen!

De afsluiting van de dag was een CxO panel. Interessant om te zien hoe op het hoogste managementniveau over Scrum wordt gedacht. De dag werd afgesloten met een plenaire Retrospective en daarna: de borrel! Bij het weggaan kreeg ik nog een Scrum Day Europe rugbybal – mét handtekening van Ken Schwaber! Die staat nu in de kast met andere memorabilia.

Al met al was het een erg inspirerende dag. Veel geleerd en een aantal hele leuke nieuwe contacten gelegd. En natuurlijk ook weer lekker bijgepraat. Ik kijk al weer uit naar volgend jaar!!

Mocht je overigens een indruk van de dag willen krijgen, of de sheets van de presentaties willen inzien, ze staan inmiddels gewoon online op: www.scrumdayeurope.com.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4795855). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.