Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Enterprise search-markt blijft in beweging

 

Ik bezocht op 20, 21 en 22 mei 2013 de Enterprise Search Summit in New York. De Enterprise Search Summit is een jaarlijkse terugkerende conferentie op het gebied van search waar gebruikers en leveranciers ervaringen en kennis delen.

Er is een groeiende behoefte in de markt aan faceted en semantisch zoeken. Het filteren van de zoekresultaten, gemakkelijk navigeren en invloed hebben op de relevantie worden onder de bezoekers als zeer belangrijk ervaren. Er is onder de bezoekers veel ervaring met de verschillende zoekmachines, zoals Autonomy (HP), Velocity, Vivisimo (IBM), Lucene, Coveo, Google Search Appliance, Fast en Search Server (Microsoft). Een groot aantal organisaties gebruikt zelfs meerdere geïntegreerde zoek- en contentmanagementoplossingen, bleek tijdens een interactieve sessie van Martin White (spreker, auteur) waarin kennis en ervaringen met enterprise search werden gedeeld. De meeste Amerikaanse bezoekers vinden een return on investment (roi) nooit matchen met de werkelijkheid en een business case voor zoeken bijzonder lastig te maken is omdat de winst van zoeken vaak alleen in tijd is uit te drukken. De meeste projecten zijn technologiegedreven en gaan voorbij aan de businessbehoeften van de organisatie. Arrogantie, door leveranciers en it-consultants, worden als grote belemmeringen voor de keuze van het product en de implementatie gezien.

Marktonderzoek Europa en VS

Dit werd bevestigd door een presentatie van het bedrijf FindWise, dat in 2012 een groot marktonderzoek heeft gehouden onder Amerikaanse en Europese bedrijven. Circa 50 procent ondervindt grote problemen met zoeken. In 2011 was dat 63 procent. Het gaat iets vooruit maar het zijn nog wel verontrustende cijfers.

Veel bedrijven switchen na twee tot vier jaar naar nieuwe zoektechnologie en raken verdwaald in migraties, upgrades, maatwerk en het onderhouden van metadata. Veel kosten worden gemaakt in interfacing (connectoren) met de te indexeren gegevensverzamelingen, multiplatform zoeken en support.

Aan- en afwezige leveranciers

Er waren verder geen Nederlandse bezoekers of leveranciers in New York. Volgens Martin White ook niet op de ESS London, die een week eerder werd gehouden. Een paar jaar geleden was dat wel het geval. Een marktsignaal?

Opvallend genoeg was er wel een aantal Duitse leveranciers zoals IntraFind (Lucene), SAP, Q-Sensei en Raytion. Echter, geen Microsoft- of Google-vertegenwoordiging, wel HP Autonomy, Coveo, Recommind, Found en trendsetter van kennismanagement in 2012 Discover Technologies. Nieuwe nichespelers zullen marktsegmenten afpakken van de grote leveranciers omdat bezoekers en gebruikers zich grote zorgen maken om de verschillende overnames van zoekmachines de afgelopen jaren door de grote it-bedrijven, aldus Stephen Arnold (spreker). Fast is nu volledig met Search Server geïntegreerd in Microsoft’s Sharepoint 2013 en bestaat als zodanig niet meer. Vivisimo is door IBM opgekocht en Autonomy door HP. Dit laat onverlet dat organisaties goed moeten nadenken voor welke producten ze kiezen, aangezien record- en documentmanagement ook zo’n beetje gedomineerd gaan worden door deze grote spelers.

Sharepoint 2013 en Fast

Continue analyse van de top queries is volgens key note-spreker LinkedIn-directeur Daniel Tunkelang de manier om de gebruikers beter te bedienen en te begrijpen. We moeten waken voor technologische arrogantie en vraag altijd de gebruikers wat ze willen. ‘Not all queries are created equal in difficulty’, aldus Tunkelang. Verder waren er veel vragen over Sharepoint 2013 en de geïntegreerde search engine ‘Fast’. Statefarm is één van de eerste grote Amerikaanse organisaties met een Sharepoint 2013-migratie met meer dan honderdduizend gebruikers. De organisatie is veel met Microsoft opgetrokken om te komen tot een goede implementatie.

Jill Hannemann van Portal Solutions en Sharepoint-deskundige liet duidelijk weten dat eindelijk het zoeken binnen Sharepoint verbeterd is ten opzichte van de 2007- en 2010-versies, maar dat alleen de belangrijkste zoekfunctionaliteit van Fast voor zo’n 80 procent geïntegreerd is in Sharepoint 2013. Fast bestaat niet meer, dus gebruikers moeten migreren naar Sharepoint 2013 of kiezen voor een ander product. Veel organisaties, zo ook in Nederland, staan voor deze keuze: kiezen we voor geïntegreerd zoeken of voor een aparte zoekmachine?

Markt blijft in beweging

Interessant om op te merken is dat gebruikers veel expertise en kennis hebben opgebouwd over de zoekproducten, functionaliteit en de technologie an sich. Hier zouden leveranciers en implementatiepartners veel meer gebruik van moeten maken en helaas is dat niet het geval. Dit biedt weer kansen voor nieuwe ontwikkelingen en producten zodat de enterprise search-markt voorlopig nog in beweging blijft.

Jon Peter van den Oever is onafhankelijk adviseur op het gebied van search en digitalisering en werkzaam voor NewSync

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4748092). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.