Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud World Forum Londen

Cloud wordt volwassen

 

Computable Expert

Jeroen Jacobs
Cloud Consultant / Project Manager @ Oblivion Cloud Control, Oblivion Cloud Control. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

Op 17 en 18 juni 2014 bezocht ik samen met Frank Wareman van Itility de zesde editie van het Cloud World Forum in Londen. In dit expertverslag geven wij een korte samenvatting van wat we daar allemaal tegenkwamen en hebben gehoord.

In recent verleden is veel gesproken over de ongekende mogelijkheden van cloud computing. In deze editie van het Cloud World Forum was de rode draad dat cloud geen optie meer is maar een realiteit. De hype is voorbij, eerste waardevolle lessen zijn geleerd en er wordt op een volwassen niveau over cloud gesproken en nagedacht.

Diversiteit in cloudbusinessmodellen, zorgen over gebrek aan standaardisatie, het risico op vendor lock-in en vragen rondom security en compliancy temperen nog wel de adoptiegraad van cloud ten opzichte van wat eerder werd verwacht. Bobby Patrick, chief marketing officer bij HP: 'In 2006 verwachtten we dat zo'n beetje alles cloud zou zijn in 2014. Op dit moment wordt echter slechts 7 procent van het it-budget aan cloud besteed. De adoptie gaat langzamer dan gedacht, maar we verwachten dat in vier jaar tijd het cloudbudget naar 40 procent zal stijgen.'

Daar waar eerder gesproken werd over public versus private cloud, zien we in de huidige lezingen meer focus op hybrid cloud en een gedegen afweging in de applicatie sourcing-strategie tussen public of private. Het naadloos daar tussen schuiven is wat hybrid cloud moet zijn, zo stellen diverse leveranciers tijdens het congres.

Cloudsourcing

De lessen uit de eerste generatie outsourcing en offshoring zijn veelal ook op cloudsourcing van toepassing. Bijvoorbeeld dat de afweging voor cloudsourcing niet louter financieel gedreven moet zijn. John Finch, chief information officer bij Bank of England: 'Don’t let the bean counters manage your cloud contracts.'

Het primaire argument om it over te hevelen naar cloudoplossingen moet niet liggen in een capex naar opex overheveling of kostenbesparing. Sterker nog, Jonathan Donaldson, general manager Software Defined bij Intel, spreekt tijdens zijn lezing uit dat er situatie zijn waarin virtuele machines bij een private cloud goedkoper zijn in het eigen datacenter. Die besparing kan oplopen tot 50 procent ten opzichte van een public cloud. Als het cloudmodel niet optimaal past bij de kenmerken en dynamiek van de te hosten applicatie, kan cloud duurder uitvallen dan de on-premise variant.

Cloudsourcing is vooral interessant in situaties waarin de unieke eigenschappen van cloud kunnen worden benut. Aspecten als schaalbaarheid, flexibiliteit, snelheid en innovatie leiden tot nieuwe businessmodellen en mogelijkheden. Will Venters - professor London School of Economics: 'Cloudsourcing is een strategische beslissing voor de lange termijn.'

Cloudtrends

We hoorden twee trends die absoluut de cloudadoptie zullen stuwen. De eerste is het ontstaan van 'cloud aware applications'. Dit zijn applicaties die optimaal gebruikmaken van de unieke voordelen van cloudsourcing: intelligentie meer in de applicatie zelf in plaats van op infrastructuurniveau. Denk bijvoorbeeld aan auto scaling waarbij de applicatie zelfstandig extra capaciteit via api's aanroept wanneer nodig, in plaats van manueel een additionele virtuele machine activeren via een portal. Een ander voorbeeld is het sturen van availability en disaster recovery op intelligentere wijze vanaf applicatieniveau.

De tweede trend is standaardisatie en integratie, met OpenStack als een van de duidelijkste voorbeelden. De hoeveelheid IaaS-/PaaS- en software-leveranciers op het congres die nu al inzetten op OpenStack is indrukwekkend.

Cloud heeft een eerste niveau van volwassenheid bereikt en is de hype voorbij. Focus ligt nu op toepasbaarheid, optimaal gebruikmaken van de cloudaspecten en standaardisatie en integratie. 

Jeroen Jacobs en Frank Wareman zijn consultant bij Itility 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5115321). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.