Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ovum Industry Congress Europe 2013

'Interessante presentaties van CIO's en CTO's'

 

Expert

E D
Iets met ICT, nvt. Expert van voor het topic .

Op verzoek van Computable heb ik op 2 oktober het Ovum Industry Congres in Amsterdam bijgewoond dat C-level management, it-managers en architecten informeerde over verschillende trends in it. Met onderwerpen als cloud computing, business process management (bpm), byod en customer experience waren er interessante presentaties en panels met cio’s en cto van verschillende bedrijven.

Voordat ik verder ga moet ik misschien eerst even vermelden dat Ovum een onderzoeksbureau is dat klanten onafhankelijke en objectieve analyses biedt over verschillende ict-vraagstukken. In de meeste presentaties kwamen dan ook uit onderzoeken verkregen conclusies met bijbehorende grafieken rijkelijk terug en dat leverde ook nog weleens de spreekwoordelijke open deuren op, een bevestiging van de vermoedens naast andere opmerkelijke ontwikkelingen en soms erg verrassende uitspraken.

Next Generation Cloud Infrastructure

Zoals de uitspraak  van Alan Nanc, vice president technology transformation Philips: 'De publieke cloud bestaat niet, er is alleen een publiek internet'. Want inderdaad laten de grafieken over cloud computing zien dat private cloud langzaam dominant wordt. Veel organisaties hebben blijkbaar toch geen vertrouwen in de publieke cloud als het om belangrijke of kritische workloads gaat. Maar wel in de principes ervan, nu de ‘Software Defined Datacentra’ steeds volwassener worden. En hoewel cloud computing meer is dan virtualisatie, is dit wel de motor die het mogelijk maakt om it-vraag en -aanbod beter op elkaar af te stemmen. Hierbij is automatisering voor de snelheid en flexibiliteit natuurlijk wel de sleutel, waarbij opgemerkt werd dat 'software defined networking' nog niet volwassen is. En terloops werd nog opgemerkt dat ook it-management volwassener moet worden, zich moet ontwikkelen naar business technology. Maar dat kon ook een referentie zijn naar één van de sponsors van het congres. Niet helemaal onterecht, omdat tijdens de paneldiscussie duidelijk werd dat we afhankelijker worden van het netwerk, de infrastructuur waarover dan ook vragen vanuit de zaal kwamen en BT later nog een presentatie gaf over de ontwikkelingen hierin.

Big Data & Analytics

Tussen de sessies door was er genoeg ruimte om met mede-congresbezoekers van gedachte te wisselen.

Toen ik de titel 'Big Data & Analyticsop de agenda zag dacht ik: 'daar gaan we weer', maar ik werd prettig verrast toen het vooral om business intelligence (bi) ging. Zeker na de opmerking dat het de echte business-vragen moet beantwoorden en niet een wetenschap moet worden met abstracte doelen. Het moet dus helpen om operationele efficiency te verbeteren, risico’s te mitigeren en zorgen voor een ‘holistic customer view’. Er werd dan ook uitvoerig ingegaan op de techniek in de bi-stacks met uitleg van de nieuwe componenten om belangrijkste v’s ( volume, variety en velocity) van big data het hoofd te kunnen bieden, waarbij ook verschillen tussen advanced SQL en NoSQL genoemd werden.  Een andere interessante opmerking was:'Skill shortage bogus' omdat de trend lijkt aan te geven dat technologie het makkelijker maakt, zodat bi-mensen niet meer kunnen klagen dat ze teveel moeten leveren met te weinig data. Als voorbeeld werd op de ‘downsize’ van Hadoop gewezen, die het voor bedrijven mogelijk maakt om net zoals Inuit, Google en Microsoft data te kunnen analyseren.

Optimizing Customer Experience

De volgende sessie ging over CRM 2.0, de waarde van transformatie naar customer adaptive enterprise, nu door technologie, globalisatie en ‘commoditization’ verhoudingen steeds meer ontwricht raken. Met de bekende uitspraak van Charles Darwin als inleiding: 'It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change' werd ingegaan op de acht attributen die bepalend zijn voor succes met vanuit onderzoek verkregen cijfers en conclusies:

1. Weak leadership ⇒ slow decision
2. No workforce engagement ⇒ lack of empowerment
3. Bad collaboration ⇒ lack of tools
4. No sensing ⇒ flying blind
5. Customer experiences focus ⇒ CSAT/NPS
6. Lack of innovation ⇒ commoditization and low margins
7. No connected processes ⇒ production losses
8. Poor Enterprise Architecture ⇒ legacy systems

Naar aanleiding van de uitkomsten uit gehouden onderzoek was dan ook de opmerking dat het vaak meer ‘Lady Luck’ is als het om succes en innovatie gaat door de ‘Matroejka’ invulling van bovenstaande attributen interessant. Organisaties blijken dus nog teveel op de verkeerde kpi’s gericht te zijn, waardoor het beleid belangrijker is dan de klant. Een mooie praktijkcase hiervan werd na afloop van de presentatie gegeven door Rene van Gelderen, it-directeur DeliXL.

Business process management

Met de mooie uitspraak: 'All the gear, no idea' begon Gary Barnett, chief analyst bij Ovum, zijn presentatie over het belang van bpm, omdat projecten niet falen door de technologie maar door het gebrek aan business engagement en slecht change management. Het maakt voor de uitslag dus niet uit of je een racket van een paar tientjes hebt of een driehonderd euro kostend exemplaar als je niet kunt tennissen. Om een lang verhaal kort te maken: het ging in deze presentatie dus om de focus die in het proces nog weleens verloren gaat endan  details belangrijker worden dan de hoofdlijnen.

Mobility & BYOx

De laatste sessie die ik gevolgd heb ging over enterprise mobility, de multi-screen ontwikkeling van 'bring your own experience'. Want uit onderzoek kwam naar voren dat deze apparaten niet vervangend maar vooral aanvullend gebruikt worden en een onomkeerbare trend lijken te zijn. En zeker bij het gebruik van enterprise social networks geldt: 'The medium is the message'. Byo is een  bepalende factor in de acceptatie hiervan en als ‘stepping stone’ belangrijk in de nieuwe manieren van samenwerken. Veel bedrijven lijken hiermee echter nog te worstelen en blokkeren steeds vaker de ‘sync & share’-opties via de enterprise firewall. Aansluitend op dit verhaal gaf Simon Farr, cio innovation and thought leadership van BT, inzicht in de ontwikkelingen en hoe de communicatietechnologie in een eeuw onze manier van samenwerken radicaal heeft veranderd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4893051). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.