Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Geen gezicht

 

Er is veel te doen rond het fenomeen gezichtsherkenning. GroenLinks heeft van de week al vragen gesteld. Met name het bedrijf Clearview ligt onder vuur. Het bedrijf maakt gezichtsherkenningssoftware en gebruikt foto’s die wij op social media hebben gezet. Hoewel ze de dienst eerst alleen aan overheidsdiensten zouden leveren, blijkt nu ook dat de app wordt geleverd aan de private sector.

Ik zou de tool van gezichtsherkenning ook wel handig vinden. Ik kan namelijk geen namen onthouden. Hoe vaak er wel niet mensen naar mij zwaaien en ik maar terugzwaai zonder dat ik enig idee heb wie het is. Moet ik er ook bij zeggen dat meestal blijkt dat diegene zwaaide naar de persoon achter mij, maar dit ter zijde. Ik heb twee hersencellen die voor mij de namen onthouden maar deze hersencellen bevinden zich in het kortetermijngeheugen. Zodra ik met mijn ogen knipper worden deze cellen weer geleegd. Natuurlijk de namen van mijn kinderen kan ik onthouden: Nienke en Femke. Maar wie nu wie is?

In de database

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar hoe erg is die gezichtsherkenningssoftware? Iedereen die met een foto op Facebook of Google zit, zit bij deze bedrijven in de database. Zet maar eens een groepsfoto op Facebook. Facebook komt ongevraagd met de suggesties wie het zijn en of je ze wilt taggen. 

En wat is hier erg aan? Ik denk heel erg veel. Vraag is eerder: wat kun je ertegen doen? Maar misschien nog wel belangrijker: hoe ga je ermee om? Want hoe je het ook went of keert, ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen. Dus als deze ontwikkeling zich doorzet, loop ik straks alleen nog maar vermomd op straat met een zonnebril en een pruik. O ja, en natuurlijk een mondkapje. Sla ik direct twee vliegen in één klap.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6893775). © Jaarbeurs IT Media.

5,2


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.