Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Citrix-paniek

 

Jacob Spoelstra

En wat nu als Citrix eruit ligt? Die vraag zal vast door iemand gesteld zijn toen men voor de keuze stond om het systeem te gebruiken.’ Ja, dan kun je niet meer thuiswerken’, was toen het antwoord. En toen heeft een andere ambtenaar natuurlijk het grapje gemaakt: ‘Oh, maar dat deden we hier toch al niet’. Iedereen lachen. Maar wat als het niet meer veilig is? ‘Oh, dan werken we gewoon door.’

Afgelopen week brak er paniek uit onder bedrijven waar Citrix wordt gebruikt, want er zou een nogal lek in de beveiliging zitten. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) raadde bedrijven een paar dagen geleden zelfs aan om per direct te stoppen met het gebruik van de systemen. En gebeurde dat ook? Misschien een beetje.

Door ijs zakken

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Volgens een rondgang van RTL Z werkten de meeste bedrijven gewoon door. De hackers kunnen inderdaad in het systeem maar wij ook nog steeds dus we werken gewoon door. Alsof je aan het schaatsen bent en denkt dat de mensen die om je heen door het ijs zakken gewoon te zwaar zijn.

Als je vroeger voetbalde en de bal ging lek dan stopte je ook niet meteen. Zo lang er nog lucht in zat en je er tegenaan kon schoppen, ging je door. Je stopte pas nadat Gert-Jan de lekke bal keihard tegen zijn gezicht had gekregen en al gillend naar huis liep met de lekke bal onder zijn arm.

Niet veilig te krijgen

Het lijkt een wedstrijd tussen beveiligers en hackers waarbij de hackers constant op voorsprong komen. Maar wat als de voorsprong van de hackers te groot wordt om in te halen en de systemen niet meer veilig te krijgen zijn? Misschien gaan we dan eindelijk eens meer investeren in het opsporen en straffen van de hackers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6866596). © Jaarbeurs IT Media.

8


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.