Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Hackers bedankt

 

De politie is erin geslaagd de versleutelde chatdienst IronChat te kraken en honderdduizenden berichten van vermeende criminelen te lezen. Ik neem aan dat de Piratenpartij en Bits of Freedom nu fel gaan protesteren tegen deze grove schending van de privacy van de onwetende burger. De rest van Nederland juicht hier trouwens om.

Iedereen vraagt zich natuurlijk wel af, welke knappe kop heeft de code gekraakt? Het was niet een speciaal nationaal ingericht cyberteam. Het was niet eens een speciale afdeling van de AIVD. Nee het was gewoon politie Oost-Nederland, gespecialiseerd in het controleren op fietsverlichting. Je hoopt natuurlijk dat het gedaan is door één of ander vijftienjarige topnerd die allergisch is voor daglicht. Maar zo is het, denk ik, niet gegaan.

Knap staaltje politiewerk

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en standup-comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Ik denk dat het gewoon op een hele lullige manier is gebeurd. Iemand heeft zijn laptop open laten staan of ergens een geeltje op geplakt met daarop zijn gebruikersnaam en wachtwoord. Zoiets denk ik. Maar ere wie ere toekomt, knap staaltje politiewerk.

Misschien hebben ze tijdens het hacken en aftappen overigens ook wel de privacy geschonden van nette burgers. Maar hebben de nette burgers hier iets van gemerkt? Hebben ze er last van gehad? Voelen ze zich nu misbruikt en liggen ze nu al huilend in een foetushouding zich drie uur te douchen?

Afgelopen herfstvakantie ben ik op weg naar Israël op Schiphol bij het fouilleren door een grote dikke man met een baard in mijn kruis gegraaid. Of het een fijn gevoel was? Nee, maar het voelde na de tijd wel veilig.

Digitale zaken

Eindresultaat is dat Nederland weer iets veiliger is geworden. Dankjewel hackers van politie Oost-Nederland. Jullie hebben Nederland weer een stukje veiliger gemaakt. Oh, en als iedereen ook nog even zijn fietsverlichting in orde maakt, dan wordt het nog een stukje veiliger. Heeft de politie misschien ook weer iets meer tijd over om zich te richten op digitale zaken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6509236). © Jaarbeurs IT Media.

6,6


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.