Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Het is oorlog

 

Ik schrok er ook van. Wij zijn namelijk in oorlog. Met de Russen nog wel. Ik dacht dat we dat hoofdstuk hadden afgesloten en dat we ons nu op Noord-Korea en China konden richten. Niets is minder waar, want we zijn namelijk volgens onze Defensieminister Ank Bijleveld in oorlog met Rusland. Dit keer is het een cyberoorlog.

Het luchtalarm dat één keer per maand afgaat is nu niet meer het moment om de kelder in te duiken, maar een mooi moment om je wachtwoord te veranderen.

Tweedehandsautohandelaren

Neem de recente gebeurtenis met de Russische spionnen die probeerden de chemische-wapenorganisatie OPCW te hacken. Ze waren goed vermomd want ze zagen er helemaal niet als Russische spionnen uit en al helemaal niet als cybercriminelen. Ze zagen er eerder uit als tweedehandsautohandelaren.

De Russen hadden volgens mij ook niet hun beste mensen gestuurd. Een beetje hacker doet alles vanuit z’n zolderkamertje en hoeft niet het vliegtuig te nemen en bijna naast je computer te zitten om hem te hacken.

Eigenlijk hebben we dus een nieuw ijzeren gordijn nodig. Een hele grote firewall. Niemand uit het Oostblok mag erdoor. Alleen een paar vogels. Maar dat gaan we niet doen want wat gaan we namelijk wel doen als Nederland? We gaan ze terug hacken. Dat zal ze leren.

Niemand weet wat ze doen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en standup-comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Nederland heeft inmiddels een heus Defensie Cyber Commando. Het commando bestaat uit maar liefst tachtig mannen en vrouwen. Dit lijkt een behoorlijk leger, maar het gemiddelde ict-project kennende hebben ze dus twaalf accountmanagers, veertien projectleiders, 23 scrummasters, twee officemanagers (die je absoluut geen secretaresse mag noemen), negen gewone managers, vier testers, acht beheerders, een conciërge en nog vier mensen waarvan niemand weet wat ze doen. Dan houd je dus nog drie mensen over die ons ook daadwerkelijk moeten verdedigen. Nu maar hopen dat er niemand ziek wordt.

We kunnen natuurlijk ook voor de laatste optie gaan. Gewoon vrede sluiten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6480262). © Jaarbeurs IT Media.

8,2


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.