Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Opgelicht

 

Oplichters zijn altijd vriendelijke mensen. Dus als je wordt opgelicht, komt het ook twee keer zo hard aan. En als iemand jou opbelt en zegt dat hij van Microsoft is en dat hij jou gaat helpen jouw Windows beter te beveiligen, dan geloof je dat dus ook gewoon in eerste instantie. Want natuurlijk is mijn Windows niet goed beveiligd. Het systeem heet Windows. Inbrekers komen altijd via het raam naar binnen.

En hoewel ik wist dat het een truc van hackers is om je op te bellen namens Microsoft en via de telefoon je computer te hacken, denk je toch heel even ‘of zou het toch waar zijn?’. Net zoals je een mailtje krijgt van een rijke oom in Engeland die wel tweehonderd miljoen euro op de bank heeft staan en jouw hulp vraagt om het geld eraf te halen. Uiteraard tegen een riante vergoeding! Je denkt toch even een halve seconde, ‘het zal toch niet waar zijn?’. Een onbekende rijke oom in Engeland die wel mij mailt, maar niet mijn andere 86 neven en nichten.

Heel betrouwbaar

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Zo dacht ik ook toen ik die vriendelijke helpdeskmeneer aan de telefoon had. Hij klonk ook heel betrouwbaar met zijn Indiaas accent. Ondanks dat ik hem niet kon zien weet ik zeker dat hij met zijn hoofd heen en weer schudde terwijl hij met me praatte. Maar hij wou me zo graag van mijn probleem afhelpen dat ik dacht ‘dit kan nooit een echte helpdesk kon zijn’.

Laten uitpraten

Ik heb hem vervolgens eerst netjes uitgelegd dat hij een oplichter was, ik heb hem uitgescholden, terug gepraat met Indiaas accent inclusief het hoofd schudden maar niks hielp. Hij liet me steeds uitpraten en zei dan weer ‘Seriously sir, your computer is infected and I am going to help you’. Ik heb tenslotte de telefoon maar neergelegd. En toen ik dat had gedaan dacht ik toch even een halve seconde ‘of wou hij me echt helpen?’.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6331232). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.