Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Blockchain is een hype

 

Niemand wil dom overkomen. Dus als mensen je vragen wat we met blockchain zouden moeten doen dan moet je heel intelligent knikken en zeggen: ja daar moeten we zeker iets mee doen. Je hoeft dan vervolgens niet bang te zijn dat mensen gaan doorvragen met vragen als ‘Maar hoe dan?’ of ‘Maar waarom?’ of ‘En wie dan?’ want de rest snapt het ook niet.

Ik zat een poosje terug in de auto naar radio 1 te luisteren en toen hoorde ik een wethouder van een kleine Groningse gemeente zeggen dat ze gingen experimenteren met blockchain. Ik dacht ze gaan die huizen daar in het aardbevingsgebied versterken met een paar blokchains. Eerst goed stutten en dan er een paar blockchains tegenaanzetten. Werkt altijd. Maar het bleek toch echt dat ze het over andere blockchains hadden.

Niet snappen

Ik geef het eerlijk toe, ik snap het ook nog steeds niet. Als ik de definitie van blockchain op Wikipedia lees dan denk ik bij de eerste regel al, de woorden staan in de verkeerde volgorde. Maar dat is het mooie van ict. Het gedijt op zaken die niemand snapt. Daarom durven we ook nooit een nerd te ontslaan. Hij doet iets wat niemand snapt. Als je aan iemand vraagt ‘Maar wat doet hij dan?’ dan krijg je als antwoord ‘Dat kan hij het beste zelf uitleggen’. Ja maar hij praat niet terug!

Het internet snapte ook niemand. Dat kwam ook omdat het vooral door techneuten werd uitgelegd. Totdat iemand het gewoon uitlegde door te zeggen dat je ermee vieze plaatjes kunt downloaden. Opeens wou iedereen een snel modem.

Eind jaren negentig werkte ik voor een kabelexploitant die in een gemeente in Groningen internet via de kabel ging aanbieden. Ik werd door het plaatselijk radiostation uitgenodigd om dit toe te lichten. De eerste vraag die ik kreeg was: Meneer Spoelstra, het internet, wat is dat eigenlijk? In deze provincie gaan ze nu experimenteren met blockchain. Ik denk dat ze er zeker iets mee moeten doen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6295852). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.