Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: In verkeerde handen

 

Jacob Spoelstra

De nominaties voor de Big Brother Awards, de prijzen die Bits of Freedom uitreikt aan de grootste privacyschenders van Nederland zijn weer bekend. Waren het buitenlandse nominaties geweest dan waren de prijswinnaars nu al bekend.

Met stip op één natuurlijk de verspreiders van de Panama Papers. Bank- en privégegevens zomaar op straat gooien dat lijkt me toch zeker een nominatie waard. Ook een dikke vette nominatie voor Google, Facebook en Apple, dacht ik. Deze partijen slaan meer gegevens van mij op dan de geheime dienst in de voormalige DDR. En uiteraard alle Nigerianen die recentelijk een internetcursus hebben gedaan. Ik weet dit is etnisch profileren maar ik kom uit Friesland en dan schijnt dat ineens te mogen.

Kijken we naar Nederlandse privacyschenders dan zijn dit jaar de nominaties ook weer zo voorspelbaar als de uitslag van het WK schaatsen voor heren. Bijna alle nominaties van zowel de publieks- als de juryprijzen gaan naar de overheid of een aan de overheid gerelateerde instantie of persoon. Zo is het kabinet genomineerd vanwege de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ’aftapwet’ genoemd, is Tweede Kamerlid Sybrand Buma genomineerd voor het verdedigen van de sleepwet en natuurlijk de Belastingdienst voor het complete oeuvre.

Argument

Nu vroeg ik mij af, waarom wordt voornamelijk de overheid genomineerd? Het lijkt erop dat Bits of Freedom een oorlog voert tegen de overheid. Argument bij privacy is altijd ‘Wat als data in verkeerde handen komen?’. Goed punt maar alles wat in verkeerde handen komt is niet goed. Mijn bankpasje in handen van mijn vrouw komt ook niet goed. Een scheermesje in de verkeerde handen levert ook een bloedbad op. Wij hebben ooit eens een hele kamer opnieuw moeten behangen omdat de lippenstift van mijn vrouw in verkeerde handen was terecht gekomen. 

Vraag is dus ‘Is de overheid een verkeerde hand?’. Wel als je de overheid als vijand beschouwt. Weet je wie de overheid ook als vijand beschouwt? Criminelen. Zoals hackers die via randsomware geld van je willen aftroggelen. Die zijn trouwens ook wederom niet genomineerd. Waarschijnlijk omdat het buitenlanders zijn. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Ik kom uit Friesland.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6255055). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.