Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Privacylek

 

Zodra je tegenwoordig iemand zijn naam vraagt en deze wil noteren dan moet daar bijna een notaris bij zitten die in een acte in tweevoud precies vastlegt wat je wel en niet met die naam mag doen. De wetgeving op dit gebied is inmiddels bijna net zo lang geworden als de algemene voorwaarden van Google en Facebook. Om maar een paar te noemen: we hebben reeds de GDPR, AVG en de Meldplicht datalekken.

We worstelen met het begrip privacy maar dan vooral met onze eigen privacy, die van een ander kan ons gestolen worden. Zelfs door de overheid. We vinden dat de politie als het om terroristen gaat elke privacyregel mag schenden. Dan vervallen, net als bij de algemene voorwaarden van Google en Facebook, ineens alle privacyregels. Maar wee je gebeente als ze daarbij ineens ook onze eigen gegevens bekijken. Dan roepen we een volkomen nutteloos referendum in het leven.

Ook de privacy van bekende personen mag gerust geschonden worden. Zo worden op social media met de #metoo op dit moment vele bekende mensen beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag en daarbij direct veroordeeld. Er wordt een digitaal schavot op het marktplein internet gezet en iedereen mag, zonder tussenkomt van een rechter, diegene veroordelen en er rotte tomaten naar gooien.

Topje van de ijsberg

Misschien hebben we ons wel vertild aan het internet en moeten we tot de conclusie komen dat we er eigenlijk helemaal niet mee om kunnen gaan. Alleen al in de eerste helft van dit jaar zijn er zo’n duizend datalekken gemeld. Dit is nog maar het topje van de ijsberg en het gaat alleen maar erger worden. Misschien hebben we helemaal geen privacyregels nodig maar gewoon weer fatsoenregels. Wat je offline niet doet, doe je ook niet online. En wat je niet wilt wat je zelf overkomt, doe dat ook een ander niet aan. Amen.

Ik ben overigens zelf ook ooit eens tijdens de après-ski op wintersport in mijn billen geknepen. Dat was een #metootoeteropjewaterscooter.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6245970). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.