Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Dark Wet

 

Uiteraard gingen groepen als ‘Bits of Freedom’ en mensenrechtenplatform Pilp’ direct hyperventileren toen de aftapwet ‘Sleepnet’ door de Eerste Kamer kwam. Daar zijn ze voor. Grootste bezwaar was dat er nu ‘op grote schaal online gegevens worden verzameld van grote groepen onverdachte mensen’. Dit is het businessmodel van Google en Facebook. Maar het gaat hier om de overheid en dan willen we het niet. Daar is het woordje privacy ook voor bedacht.

Vroeger bestond privacy niet eens. Dat is later pas uitgevonden. Mijn moeder komt uit een gezin met elf kinderen, die woonden in een boerderij met maar één kamer waar iedereen in aangrenzende bedstedes sliep. In deze kamer zijn alle elf kinderen ter wereld gekomen en nog erger: ook verwekt. Hoezo privacy? Privacy is nu een recht zoals we recht op meningsuiting en onderwijs hebben. Al ben je een seriemoordenaar die het complete Nederlands vrouwenvoetbalteam op alfabetische volgorde heeft vermoord dan nog heb je recht op privacy.

Meekijken

Waarom mag de overheid niet meekijken? We geven zonder moeite al onze privacy op aan Apple, Google en Facebook, maar daar hoeven we natuurlijk geen belasting aan te betalen. Een beetje controle van de overheid kan helemaal geen kwaad. Kijk maar eens wat er gebeurt op het Dark Web, het onderdeel van internet waar data niet rechtstreeks toegankelijk is en waar je speciale software voor nodig hebt zodat je als gebruiker anonimiteit bent. 75 procent van de activiteiten die daar gebeuren zijn illegaal en de overige 25 procent gedogen we in Nederland. Waarom zou je het anders achter gesloten deuren willen doen? Om ongestoord een spelletje Fifa te kunnen spelen? Er zijn landen met een bankgeheim. Dat is echt niet om de zilvervlootrekening van je dochter te beschermen.

Nu hoeven organisaties als Bits of Freedom zich ook weer niet te druk te maken, want het aftappen gebeurt gelukkig ook door de overheid. En overheid en ict? Ze krijgen niet eens een sheetje met daarin de basisgegevens van alle Nederlanders voor elkaar. Dus ze tappen straks af, maar ze kunnen in hun bestanden niet terug vinden wie het is. En tegen de tijd dat ze weten hoe het internet werkt, zijn we vijftig jaar verder. 

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6108892). © Jaarbeurs IT Media.

5,8


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.