Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Telfoutje

 

We gaan weer met de hand tellen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Een super nauwkeurige methode die in Noord-Korea elke verkiezing weer een zeer betrouwbare uitslag geeft. Minister Plasterk wil bij de komende verkiezingen geen software gebruiken om zo hackers geen kans te geven. Tenzij je als hacker natuurlijk in het bezit bent van een potlood en een gummetje of nog mooier, een stencilapparaat om stembiljetten bij te printen, maar welke hacker heeft dat nou?

Nu is er in de geschiedenis veel met verkiezingen gefraudeerd, maar er is er eigenlijk nog nooit één gehackt. Natuurlijk is de laatste Amerikaanse verkiezing wel beïnvloed omdat Wikileaks zich heel makkelijk liet misbruiken door de Russen. Een analoge verkiezing daarentegen is veel makkelijker te manipuleren. Dat is niet zo moeilijk. Het stemlokaal is vaak in een buurthuis of seniorencentrum en achter de tafels zitten meestal de deelnemers van Max Geheugentrainer de stembiljetten uit te delen. Zij hebben de introductie van het telraam nog meegemaakt, een aanvulling op hun pensioen zou zeer welkom zijn en als zij een telfoutje maken dan heet dat geen fraude maar een ouderdomskwaal.

Digitaliseren

Natuurlijk is er ook veel tegen het digitaliseren van verkiezingen. Kijk maar naar de Stemwijzer. De website was binnen een dag gehackt, maar dat is niet eens het ergste. Alles wat je op de Stemwijzer invult wordt één op één doorgestuurd naar Google. Niet om de verkiezingen te beïnvloeden maar wel je koopgedrag.

Nu denk ik overigens dat we niet zo zeer bang hoeven te zijn voor Russische hacks, want verkiezingen zeggen namelijk niks in Nederland. Als we tegen stemmen dan tekenen we doodleuk toch een Oekraïneverdrag. Waar de mensen in Oekraïne overigens ook niks aan hebben want een handtekening van Rutte is slechts geldig tot de verkiezingen. Dus ik denk dat Plassterk niet bang is voor het hacken maar gewoon voor ict. Hij weet het ook, het automatiseren van de verkiezingen daar gaan een aantal consultancybureaus veel te veel geld aan verdienen, Zembla gaat er veertien uitzendingen over maken en een enquêtecommissie kan alvast worden geïnstalleerd.

Wakker liggen

Zelf zit ik er niet zo over in hoe we gaan stemmen. Wat we gaan stemmen, daar lig ik eerder wakker van.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5949078). © Jaarbeurs IT Media.

6,3


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.