Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Op slot

 

Jacob Spoelstra

Afgelopen maandag was het Nationale verander-je-wachtwoord-dag. De website Tweakers.net had dit, neem ik aan, voornamelijk voor Apple-gebruikers georganiseerd, zodat ze nog een beetje veilig van de iCloud gebruik kunnen maken.

Belangrijkste tip van de dag was: gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens. Goede tip dacht ik en het eerst volgende wat ik dacht was: mijn pincode van mijn bankrekening heeft er maar vier. Iedereen die in de jaren tachtig is opgegroeid kent wel van die cijfersloten. Die waren ook met vier cijfers. Je kon je fiets net zo goed met plakband op slot doen want zo'n cijferslot had je binnen dertig seconden open. Je kon ook zo’n een duur Axa slot kopen maar die kostte 25 gulden en dat was een tientje duurder dan die fiets die je net van die zwerver had gekocht. Beste methode was om je fiets dan maar naast een andere fiets te zetten die nog slechter op slot stond dan die van jou.

Inhoud alsnog kwijt

Je kunt op de website www.wachtwoordbewust.nl ook je wachtwoord opgeven en dan kun je het laten testen of het een goed wachtwoord is of niet. Maar als je je wachtwoord zomaar aan iemand anders geeft, dan ben je natuurlijk sowieso af. Je kunt nog zo'n goede kluis hebben, maar als je vervolgens de sleutel zomaar aan Aage M. geeft dan ben je de inhoud alsnog kwijt.

Je moet ook niet steeds dezelfde wachtwoorden gebruiken, was ook een tip. Maar dat is natuurlijk een keuze. Voor zaken waarvan ik het minder belangrijk vind, gebruik ik altijd hetzelfde wachtwoord anders moet ik namelijk 126 wachtwoorden onthouden en zo veel huisdieren heb ik niet. Tenminste niet met een naam. Mijn tuinhek kun je ook gewoon met een schuifje openen. Dat is niet echt een hele goede beveiliging maar het ergste wat me kan overkomen is dat ze mijn coniferen stelen.

Vernieuwen

Voor zaken die ik echt belangrijk vind, gebruik ik als wachtwoord de namen van de goudvissen van de kinderen. Die goudvissen gaan om de drie weken dood, dus dan moet ik mijn wachtwoord ook weer vernieuwen. Eigenlijk is goed beveiligen helemaal niet zo moeilijk.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5201422). © Jaarbeurs IT Media.

6,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.