Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Verlanglijstje ICT

 

Ik belde laatst vanuit mijn auto naar huis om te vertellen hoe laat ik thuis zou zijn. Ik kreeg mijn dochter aan de lijn die nogal bedrukt klonk. Ik vraag ‘wat is er?’. Ze zegt ‘papa, mijn hele wereld is ingestort’. Ik vraag ‘wat is er dan gebeurd?’. ‘Precies zoals ik het zeg, mijn hele wereld is ingestort.’ Ik vraag ‘maar hoe dan?’. ‘Nou met Minecraft’, zegt ze. Toen ik er achter kwam dat dit een computerspelletje is, haalde ik opgelucht adem.

Onze wereld speelt zich steeds meer digitaal af en dat is niet altijd even leuk. Zo wordt Sinterklaas ook steeds minder leuk. Hier bedoel ik niet de pietendiscussie mee, maar ik weet niet meer wat ik op mijn verlanglijstje moet zetten. Vroeger vroeg ik altijd boeken, cd’s of films op dvd. Nu heb ik dat allemaal of op mijn harde schijf of in de cloud staan.

Nuttige cadeaus

Ik vind een e-book lezen wel leuk, maar krijgen niet, dus die vraag ik niet. Gevolg hiervan is dat ik vooral nuttige cadeaus met Sinterklaas krijg. Net als mijn vader vroeger. Die kreeg altijd nieuwe sokken. Dat was vooral een cadeautje voor mijn moeder zodat hij niet altijd dezelfde aantrok.

Nu krijg ik dingen als douchegel. Even voor de duidelijkheid: douchegel is geen cadeautje. Dat staat niet op mijn verlanglijstje. Dat staat op mijn boodschappenlijstje. Je kunt mij dan dus net zo goed een pak koffiefilters geven (wel nummer 4 anders past het niet). Ja, zeggen ze dan, maar het gaat niet om de cadeaus maar om het idee. Als je mij douchegel geeft, geef je mij dus het idee dat ik stink.

Gezelligheid

Automatiseren is vooral gemak en kostenbesparing, maar het is zo gezellig als een tl-buis. Misschien moeten we af en toe besluiten om iets niet te automatiseren. Geen digitale aangifte bijvoorbeeld meer maar gewoon met je bonnetjes op visite bij de Belastingdienst. Of op vrijdagavond met je bankboekje een stapeltje biljetten halen bij de bank en als je met de trein gaat gewoon weer een kaartje kopen bij het loket. Puur voor de gezelligheid.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie, kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5198600). © Jaarbeurs IT Media.

8,4


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.