Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Blootfoto’s

 

Jacob Spoelstra

Vroeger, in het begin van deze wereld, waren er twee mensen: Adam en Eva. Adam en Eva leefden in een mooie tuin en waren niet bang dat hun privacy werd aangetast, ondanks dat ze allebei in hun blootje liepen. Ze hadden nog nooit van ict gehoord. Er waren nog geen telefoons, computers of internet. Daarom noemden ze die plek ook ‘Het Paradijs’.

Tegenwoordig hebben we wel computers, telefoons en internet en lopen we gewoon met kleren aan. Nu trekken we af en toe onze kleren uit om foto’s te maken van onze blote bips. Die foto’s verspreiden we vervolgens via onze telefoon of we slaan ze ergens op het internet op. Vervolgens zijn we verbaasd dat de foto’s terecht komen bij de verkeerde mensen.

Apple-spullen lek

Toen een hacker vorige week er achter kwam dat de zo veilig geachte spullen van Apple zo lek bleken te zijn als Heleen van Royen, was ik niet eens verbaasd. Ik was vooral verbaasd over de hoeveelheid mensen, met name vrouwen, die pikante foto's van zichzelf maken.

Waarom maken mensen blootfoto’s van zichzelf? Ik kan twee redenen bedenken. Of je maakt ze voor jezelf, maar kijk dan in de spiegel zou ik zeggen, of je maakt ze voor iemand anders en dan stuur je dus jouw blootfoto’s naar je ‘huidige’ vriend. Een half jaar later gaat het uit. Wat doe je dan? Vraag je hem dan vriendelijk of hij de foto’s weer terug stuurt?

Diepst bewaarde geheimen

Iets geheim houden is heel moeilijk. Dat is altijd al zo geweest ook als iets niet wordt opgeslagen op het internet. Veel meisjes houden een dagboek bij. Een dagboek, daar vertrouw je je diepste geheimen aan toe. Dat bewaar je goed. Het sleuteltje krijgen je ouders niet eens. Je moet er toch niet aan denken dat de halve wereld op een gegeven moment in jouw dagboek zit te lezen, of nog erger dat er zelfs een musical van wordt gemaakt.

Er wordt ons met nieuwe technologie vaak het paradijs beloofd, maar iedereen die in de ict werkt, weet wel beter.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5170060). © Jaarbeurs IT Media.

8,3


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.