Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: What the hack?

 

Jacob Spoelstra

De hackers zijn boos. Ze hebben het Openbaar Ministerie een brief gestuurd. ‘Een brief?’, hoor ik u denken. Dan waren het waarschijnlijk hele oude hackers. Welke hacker stuurt er nu nog een brief? Ik neem aan dat ze hem, met te weinig postzegels, stiekem in de brievenbus van het Openbaar Ministerie hebben gestopt. Misschien hebben ze ook nog even aangebeld en zijn snel weggelopen.

Eigenlijk zou ik nu moeten stoppen, want lees de brief, dat is al humor genoeg. Een linkje staat ergens op Computable.nl. Een beetje hacker vindt hem wel. De hackers zijn boos omdat het OM een verkeerde definitie van hacken gebruikt. Volgens het OM is hacken namelijk ‘het zonder toestemming inbreken in computers’. Dit is volgens de hackers veel te negatief.

Hells Angel houdt van motorrijden

Volgens de hackers is hacken vooral, en nu citeer ik letterlijk, ‘het op creatieve wijze meer doen met techniek dan de makers zelf hadden bedacht’. En dit kán inhouden dat beveiligingen worden getest en doorbroken. Je moet er maar opkomen.

Maar laten we alles even eenvoudig houden. Het OM heeft gelijk. Een hacker die zegt gewoon bezig te zijn met het oprekken van technische mogelijkheden, is toch een beetje een Hells Angel die zegt dat hij lid is van de motorclub omdat hij zo van motorrijden houdt. Een hacker is iemand die ongevraagd aan jouw spullen zit. En als je, zoals de briefschrijvers, op creatieve wijze meer wil doen met techniek, dan ben je geen hacker maar dan ben je gewoon een ict’er. Niks mis mee. Die moeten er ook zijn.

Hack de wereld mooier

De briefschrijvers zeggen ook dat ze de meeste dingen doen met toestemming vooraf en ook dat juich ik toe. Maar als je als hacker vooraf toestemming gaat vragen, dan ben je natuurlijk wel een beetje een hacker-light. Dan ben je niet het alfamannetje onder de hackers. Op de hackersbijeenkomsten mag je dan de koffie inschenken en bij de garderobe staan. Maar ben je een echte hacker, stop dan met brieven schrijven, stop dan met zeuren en hack de wereld een beetje mooier. Maar laat het niet merken.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5155299). © Jaarbeurs IT Media.

6


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.