Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: Nulletje

 

Jacob Spoelstra ongeloof

Privacy-waakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft er een nieuwe taak bij. Ze hadden blijkbaar nog wat tijd over. Ze mogen nu voortaan ook algoritmes bij organisaties beoordelen of deze discrimineren of niet.

Dit is natuurlijk nogal gek, want het is eigenlijk gewoon de taak van een algoritme om te discrimineren. Het algoritme bepaalt of je een eentje bent of een nul. Het is net de Toto, alleen dan iets minder willekeurig.

Parlementaire enquête

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie hier.

Maar de overheid vindt dat het uit de klauwen loopt en gaat daarom extra geld uitgeven voor extra toezicht. Dit is trouwens altijd de oplossing van de overheid. Als er een probleem is komt er eerst een onderzoek, daar komt dan uit dat er meer toezicht moet komen en achteraf komt er uiteraard een parlementaire enquête waarom het toezicht heeft gefaald.

Maar het lijkt me wel lastig om toezicht te houden op algoritmes. Je kunt moeilijk alle algoritmes in de gaten houden. Je zult dus een keuze moeten maken; die wel en die niet. Hoe bepaal je die keuze? Ga je daar ook een algoritme voor ontwikkelen? Misschien dat de mensen van Google of Facebook daar bij kunnen helpen. Zij hebben nogal wat ervaring met algoritmes. Sterker nog, het is hun businessmodel. Zonder die algoritmes kunnen ze de advertenties niet aan de juiste bubbel tonen. Google en Facebook discrimineren overigens niet. Ongeacht afkomst of huidskleur, ze jatten persoonsgegevens van iedereen.

Toeslagenschandaal

Voorzitter Aleid Wolfsen van de privacy-waakhond meldde al vol trots dat de eerste boete eigenlijk al is uitgedeeld. Hij verwees daarbij naar de Belastingdienst. Zij kreeg vanwege het toeslagenschandaal eind 2021 een boete van 2,75 miljoen euro opgelegd. Wolfsen vertelde er alleen niet bij door wie die boete kon worden opgehoest. Deze moet natuurlijk betaald worden door de belastingbetalers zelf. Of zoals het algoritme van de Belastingdienst deze mensen noemt: de nulletjes.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7460224). © Jaarbeurs IT Media.

8,4


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.