De qr-code in de CoronaCheck-app veroorzaakte de afgelopen dagen veel commotie. Als ik eerlijk ben, iets te veel commotie. Die hele qr-code is natuurlijk een nogal omslachtige manier om te vertellen dat je liever geen inwoners van Urk in je café wilt. In juni was er nog geen discussie over de qr-code. Toen waren we alleen maar blij dat er iets openging en was er alleen de vraag hoe je de qr-code van je vrienden kon kopiëren.
De eerste dag dat de qr-code verplicht was, ging direct al het systeem van de CoronaCheck-app op zwart. Er werd te veel gebruik van gemaakt. Hoezo te veel gebruik? Het was toch de bedoeling dat er veel gebruik van wordt gemaakt? Je kunt toch uitrekenen hoe vaak de app gebruikt gaat worden en daar richt je toch je systeem op in? Of had je er zelf ook niet zo veel vertrouwen in?
Ditzelfde gebeurt ook standaard elk jaar bij de Belastingdienst. Zodra je aangifte moet doen, gaan de systemen plat. Ik denk dan altijd dat er dus te veel Nederlanders belastingaangifte doen. Het is dus blijkbaar niet de bedoeling dat we allemaal belasting betalen. Bedrijven als Google en Facebook zijn het hier roerend mee eens.
Onzinnige vragen
Een bedrijf als Google ligt overigens zelden plat. Dat komt nooit met een mededeling: ‘Sorry, gisteren lagen onze systemen plat, want er waren zo veel mensen die de meest onzinnige vragen stelden.’
Naast dat er te veel gebruik werd gemaakt van de CoronaCheck-app ging het systeem ook plat vanwege ‘ddos-aanvallen’. Maar ik heb het gevoel dat ddos-aanvallen de nieuwe smoes is voor de beheerafdeling. Het is de online-versie van ‘wegens familieomstandigheden gesloten’. Of ben ik de enige die deze uitvlucht altijd gebruikt?
Lees ook