Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Ict-ellende

 

Ik bestelde een paar weken terug een nee-nee-sticker voor op de voordeur omdat de folderbezorger dacht dat onze brievenbus de verzamelbak voor oud papier was. Deze sticker kun je gratis via de website van de gemeente bestellen. Maar om hem te krijgen moest ik wel lang wachten.

Toen ik het bestelformulier had ingevuld kreeg ik een automatisch antwoord terug met ‘voor deze aanvraag staat een servicetijd van 28 dagen’. 28 dagen voor het opsturen van een sticker? Gaan ze hem zelf inkleuren? Moet het eerst door de gemeenteraad? Maar toen dacht ik: Jacob, het is de overheid. Wees blij dat ze een website hebben die blijkbaar ook iets kan versturen.

Ik moest hier weer aan denken toen ik al die berichten las over vertragingen en mislukkingen bij de overheid op het gebied van ict. Waarom mislukt ict zo vaak bij de overheid? Zijn het de mensen die er werken? Er werken op zich hele goede bekwame mensen bij de overheid, maar laten we ook eerlijk zijn, het is natuurlijk ook weer niet het neusje van de zalm. Het is ook niemand zijn droombaan. Niemand vertelt in de kring op de basisschool dat hij later beleidsmedewerker bij de gemeente Dronten wil worden. En al helemaal geen ict'er. Dus jij bent ict'er? Waar? Op Silicon Valley? Nee, op het gemeentehuis. 

Of is het omdat de noodzaak er niet is. Er is geen concurrentie. Je kunt je paspoort wel ergens anders halen maar dat is strafbaar.

Slechte combinatie

"Misschien moeten we er gewoon mee stoppen en van de overheid een ict-loze zone maken."

Misschien moeten we gewoon constateren dat ict en overheid een te slechte combinatie is. Misschien moeten we er gewoon mee stoppen en dan maken we van de overheid een ict-loze zone. Heerlijk. Dat je voor je lol in de wachtkamer zit omdat je even lekker geen verbinding hebt. Even geen berichtjes of mailtjes waar je op moet reageren. Een plek waar je misschien even met de buurman kan praten. Nadeel is wel dat we ook weer op papier aangifte moeten doen met de Elsevier Belasting Almanak op schoot. En iedereen die dat ooit heeft gedaan weet dat al die ict-ellende bij de overheid de moeite waard is geweest.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6345190). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.