Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: KiereWiet!

 

Toen ik hoorde dat het nieuwe kabinet van plan is om als overheid zelf wiet te gaan telen, was het eerste wat ik dacht: ik ben heel benieuwd van wie ze de stroom dan gaan aftappen. Het tweede wat ik dacht was: dit gaat grandioos mislukken.

Ze hebben hier helemaal geen verstand van en dit gaat bakken met geld kosten. Dit gaat de eerste drugshandel worden waar geld bij moet. De overheid gaat dit namelijk net zo aanpakken zoals zij een ict-project aanpakt. Je hoort al een ambtenaar zeggen: ‘Wiet en ict, ze hebben allebei gebruikers, dus daar kan nooit veel verschil in zitten’.

Het eerste wat ze dan ook gaan doen, is dure consultancybureaus inschakelen. Deze bureaus adviseren de overheid dat ze nieuwe mensen moeten aannemen omdat ze bij de overheid helemaal geen expertise hebben om wiet te telen. En omdat de echte wietteler meer op zijn strafblad dan op zijn cv heeft staan en het niet echt iemand is die bij de overheid solliciteert, nemen ze geen ervaren wiettelers, maar een paar tomatenkwekers aan.

Tomaten

‘Tomaten of wiet kweken daar kan nooit veel verschil in zitten’. Omdat dit toch zo blijkt te zijn, gaan ze dus na heel veel mislukkingen, wederom op advies van de consultancybureaus, het hele project toch maar uitbesteden aan een woonwagenkamp. Dit wordt een groot succes, maar dan vooral voor het woonwagenkamp en niet voor de overheid.

Om een lang verhaal kort te maken, het hele verhaal gaat eindigen bij een enquêtecommissie. Tijdens deze enquêtecommissie gaan de consultancybureaus zeggen dat het niet aan hen lag, de woonwagenbewoners gaan heel hard lachen en een tomatenkweker gaat uitleggen dat het heel moeilijk is om een tomaat over je longen te roken.

Anderhalf jaar later komt de commissie dan met haar rapport (ze hadden het liever eerder opgeleverd maar de voorzitter was twee keer vergeten het verslag op te slaan). De conclusie zal vernietigend zijn: Aan sommige dingen moet je als overheid niet je vingers willen branden. Vooral niet als gaat om verslavende producten zoals wiet en ict.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6221441). © Jaarbeurs IT Media.

8,7


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.