Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Kwiebes

 

Jacob Spoelstra

Als ik mijn aangifte niet op tijd inlever of niet goed invul, dan krijg ik een boete. Andersom, als de Belastingdienst haar zaakjes niet op orde heeft, dan gaat de naheffing gewoon door. Ze hadden de naheffing ook kunnen verrekenen met de duizend euro die Rutte ons tijdens de verkiezingen nog beloofd heeft. Waarschijnlijk hebben ze dat ook geprobeerd, maar wordt dat pas in 2020 bekend.

Volgens staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is communicatie rondom de naheffing nu het belangrijkste. Ik vraag me af wat hij nu nog wil communiceren. We weten alles al. Het is alleen nog niet verwerkt in de systemen van de Belastingdienst.

Realistische planning

Een overheid waar de ict vlekkeloos verloopt, dat is ongeveer hetzelfde als de PVV die een goed doordacht wetsvoorstel indient. Beide ga je niet meemaken. Probleem met de politiek is dat ze denken dat elke maatregel zo maar even ingevoerd kan worden. Ik hoorde iemand van de VVD laatst roepen dat we maar even een nieuwe OV-chipkaart moeten invoeren. Zullen we er per 1 januari 2015 mee beginnen? Lijkt me een realistische planning.

En daarom wil ik toch opkomen voor de mensen bij de Belastingdienst, want natuurlijk zit er ook een andere kant aan het verhaal. De ict-jongens en -meisjes van de Belastingdienst hebben natuurlijk ook zitten schelden en vloeken dat er weer een verandering tussendoor komt. De partij die een zo klein mogelijke overheid wil en een zo simpel mogelijk belastingstelsel, de VVD, weet elk jaar zo veel nieuwe regels en uitzonderingen te bedenken dat Playstation er over na zit te denken om het belastingaangifteprogramma als spel uit te brengen. Als je alle levels hebt doorlopen, druk je op verzend en heb je aangifte gedaan.

Terug naar loket en papier

Maar wat is dan de oplossing? Misschien is het gewoon verstandig dat we ict helemaal loskoppelen van de overheid. Gewoon terug naar vroeger. Alles weer achter een houten loket en op papier, in drievoud. Snapt Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg het ook weer.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5192853). © Jaarbeurs IT Media.

7,4


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.