Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Geen grap

 

Jacob Spoelstra

Ik heb twee weken gewacht met het schrijven van deze column omdat ik dacht dat er nog wel een bericht zou komen dat het een grap was. Maar ik vrees dat het geen grap was. Ik vrees dat Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg niet de lolbroek aan had toen ze bij de overhandiging van het onderzoeksrapport ICT zei dat ze even moest googlen om te weten wat ‘ict’ betekent.

Ik ben bang dat ze dit echt heeft gedaan. Ze heeft echt ‘ict’ ingetypt en kwam vervolgens op de Wikipedia pagina van ict terecht. Het vervelende is, Wikipedia geeft vier verschillende betekenissen van ict, waaronder ‘informatietechnologie’ maar ook ‘international campaign for tibet’. Dus voor hetzelfde geld dacht ze dus dat de Dalai Lama op bezoek kwam. Vandaar ook dat ze zo’n net jasje had aangetrokken.

Slechte schatting

Maar deze onkunde van mensen die ons land besturen is geen grap. Dit is ook precies de reden waarom er per jaar volgens een speciale commissie onder leiding van Ton Elias één tot vijf miljard euro bij de overheid wordt weggegooid dankzij ict. En de schatting één tot vijf miljard is tevens de tweede reden. Wat is dat voor slechte schatting?

Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen één of vijf miljard. Dan ben je of een heel onzeker type of je kunt niet schatten. Eén miljard of vijf miljard, dat is vijf keer zo veel! Hoe gaan die schattingen? Hoeveel gaat dit project kosten? Het project kost honderdduizend euro en als Capgemeni meedoet vijfhonderdduizend euro. Zelfs meteorologen schatten beter. Ik heb nog nooit een weerman horen zeggen: ‘Het wordt morgenmiddag zeven tot 35 graden.’

Toch een glimlach

Maar als je en niet weet wat je koopt plus je schat de kosten met een marge van 500 procent, dan is het ook niet gek dat je iets anders krijgt dan wat je dacht te kopen en dat het ook nog eens vijf keer zo veel kost. Andere bedrijven waren allang failliet gegaan maar bij de overheid gebeurt precies het tegenovergestelde. Bij een normaal bedrijf heb je dankzij ict minder mensen nodig. De overheid houdt dankzij ict heel veel mensen aan het werk. En zo tovert Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg toch nog een glimlach op het gezicht van ons ict’ers.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5189700). © Jaarbeurs IT Media.

7,3


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.